Jurić najavio i Viber u sistemu "Pronađi me": Ako Danku pronađemo živu, platforma je ispunila misiju

Poteru je raspisao i Interpol, a devojčica se nalazi na takozvanoj žutoj poternici

31.03.2024. 22:11
  • Podeli:
igor jurić, 25 okt 2023 - A.H. ATAImage-6603d715b9bcb.webp Foto: A.H./ATAImage

Tema koja od utorka potresa Srbiju i dalje je u žiži javnosti. Devojčica Danka Ilić (2) je nestala u Banjskom polju, a osim što se naša zemlja digla na noge, danas su stigle indicije da je devojčica možda oteta i da se nalazi u Beču.

Poteru je raspisao i Interpol, Danka se nalazi na takozvanoj žutoj poternici, a čini se da nove informacije u vezi sa celim slučajem pristižu iz sata u sat.

O ovoj temi govorili su i Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Bojana Otović Pjanović, major policije i advokat Radiša Rosić, bivši načelnik u BIA, gostujući na televiziji Pink.

Otović Pjanović je rekla da su policijski službenici od početka počeli rad na proveri prijave nestanka devojčice.

"Aktiviranje sistema 'Pronađi me' ne znači da se ne preduzimaju druge radnje", navela je ona i dodala da se prvo moralo proveriti da li je potrebno aktivirati sistem.

Kako je rekla, radila se i kontrola kanala koji vodi iz Borskog jezera, da bi se isključila svaka sumnja...

"Ponosna sam na spremnost profesionalaca da budu prisutni na terenu. Oni i dalje rade. Meni je žao što sam sada morala da ih napustim", kazala je Otović Pjanović.

Ona je rekla da je snimak dobijen juče i da su svi u roku od pet minuta bili na mestu na kojem treba proveriti snimak.

Upitana o daljem pravcu istrage Otović Pjanović kaže da je istraga obimna i da na njoj rade operativci, operativna anlitika i mnogi drugi.

"Ja ne volim da pričam koje su to mere koje preduzimamo, o tome neću govoriti, reći ću samo da se preduzimaju sve mere i radnje na eliminaciji svih osnova da se neko može dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog dela".

Prema njenim rečima, u ovom slučaju ispunjeni su svi zahtevi za aktiviranje sistema ''Pronađi me''.

"Ovu priliku bih zahvalila građanima na razumevanju da se sa njima obavi razgovor", rekla je Otović Pjanović.

Jurić je rekao da je jako ponosan na pripadnike MUP-a i sve koji su odgovorno pristupili sistemu ''Pronađi me''.

"Ono što smo mi znali i pre to je da mobilni operateri nemaju kapacitet da u jednom momentu obaveste sve građane" kazao je Jurić.

Predstavnici MUP-a i mi iz Centra imali smo sastanak sa predstavnicima Vibera i dogovoreno je da oni budu deo sistema.

"Oni za desetak dana dolaze u Srbiju" najavio je Jurić i pojasnio dalji rad.

Kako je rekao, obaveštenja je bilo i u Beogradu i Novom Sadu.

Jurić je rekao da se snimak iz Beča pojavio zahvaljujući platformi ''Pronađi me''.

"Ako se dete pronađe živo, platforma je ispunila svoju misiju", rekao je Jurić.

Roskić je rekao da je obavljena detaljna terena, mesta za koje policijski službenici smatraju da je moguće pronaći osobu ili dokaz o njenom boravku na tom prostoru.

"Nije lako organizovati toliko pripadnika u tom broju", kazao je Roskić i dodao da je kao građanin zadovoljan videvši organizaciju policije i upornost.

Roskić je naveo da to da načelnik uprave bude non-stop tu, da na terenu bude i ministar, pokazuje veliku posvećenost.

Otović Pjanović je rekla da se u praksi pokazalo da platforma ima svoje velike prednosti.

"Naravno da je puštanje snimka išlo uz koordinaciju... Ja ne mogu govoriti o detaljima, svi smo jutros radili do pola pet, lično smo kontaktirali tog gospodina koji je načinio snimak", otkrila je Otović Pjanović.

Kako je rekla, što se tiče objavljavanja snimka, sistem se mora alarmirati.

"U interesu je da se bavimo pronalaskom devojčice. Mi ćemo svojim radom pokazati da gostujemo u emisijama, jer imamo šta da kažemo, naši rezultati govore o tome. Rukovodstvo nikada ne bi uradilo nešto ishitreno", kazala je Otović Pjanović.

Jurić je rekao da ima dosta podeljenih komentara i stavova, a Roskić je, govoreći o komentarima na Tviteru, istakao da smatra da nije bilo kašnjenja.

Podsetimo, potraga za devojčicom Dankom Ilić (2) iz Bora, koja je nestala je u utorak u 13.45 u naselju Banjsko Polje, ušla je u šesti dan.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()