Kakav je kvalitet vode na beogradskim kupalištima: Oglasio se Gradski zavod za javno zdravlje

Treba izbegavati potapanje glave u vodu kako bi se sprečio kontakt sluznice sa vodom, koja je u principu, kada su u pitanju veći vodeni tokovi, promenljivog kvaliteta

08.07.2024. 11:13
  • Podeli:
ada ciganlija-6681566cc1950.webp Foto: UNA

Kvalitet vode na javnim gradskim bazenima, Adi i Lidu je zadovoljavajući, izjavila je danas dr Ivana Ristanović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Ona je za Tanjug istakla da se voda u javnim gradskim bazenima kontroliše nedeljno i da je kvalitet vode zadovoljavajući. 

"Ulaz na bazene je besplatan, što znači da je veliko opterećenje bazena, pa je od presudnog značaja za očuvanje kvaliteta vode ponašanje kupača. Ono što apsolutno apelujemo, kao i svake godine, jeste pridržavanje dezo-barijera, obavezno kupanje pre ulaska u bazen kako bi sa sebe sprali znoj i kreme koje smo naneli i obavezno kupanje nakon izlaska iz vode", navela je Ristanović. 

Dodaje da se, pošto su površine pored bazena dobro osunčane i vlažne, ne preporučuje sedenje pored bazena, jer je to loše po zdravlje.

Što se tiče javnih kupališta, Ristanović kaže da Gradski zavod za javno zdravlje kontroliše Adu Cigandiju i to dva puta nedeljno na četiri profila.

"Ada već godinama unazad zadovoljava kriterijume za drugu klasu površinskih voda, što je voda pogodna za kupanje i rekreaciju", istakla je Ristanović. 

Dodala je da je takva situacija trenutno i na Lidu, koji pripada trećoj klasi, ali i podseća da je Lido na Dunavu, pa nije ista situacija kao na Adi.

"Za sada je kupanje na Lidu bezbedno, ali kvalitet vode može biti promenljiv i zato je jako važno da se obavezno nakon svakog kupanja koriste tuševi koji se nalaze na Lidu i, ako je to moguće, izbegne potapanje glave u vodu", upozorava Ristanović. 

Ona je objasnila da treba izbegavati potapanje glave u vodu kako bi se sprečio kontakt sluznice sa vodom, koja je u principu, kada su u pitanju veći vodeni tokovi, promenljivog kvaliteta. 

"Naročito sada, kada su ovakve vremenske prilike, kada je velika količina padavina, veliko potencijalno spiranje kontaminenata sa okoline, onda mi ne znamo kakav kvalitet vode može biti u svakom trenutku. Zato treba sami o sebi najviše da vodimo računa", upozorava Ristanović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()