Ko odbije da se odazove na popis rizikuje kaznu od 50.000 dinara

Popis će trajati mesec dana, a prvi rezultati će biti poznati u već decembru, do će cela slika stanovništva u Srbiji biće objavljena na proleće sledeće godine

30.09.2022. 19:31
  • Podeli:
Tablet_Foto Pixabay-1664550873720.webp Foto: Pixabay

Popis stanovništva u Srbiji počinje u subotu. Oko 15.000 popisivača intervjuisaće građane metodom "od vrata do vrata".

Popis će trajati mesec dana, a prvi rezultati će biti poznati u decembru. Cela slika stanovništva u Srbiji biće objavljena na proleće.

U Zavodu za statistiku spremni kao zapete puške. Građane podsećaju da nisu dužni da odgovore na pitanja o nacionalnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.

"Mislim da su ta tri pitanja možda i najvažnija pitanja u popisnici. Nacionalne manjine na bazi tih podataka dobijaju svoja prava na lokalu, a po strani nacionalne manjine koje su jako važne, jako nam je važno da se svako izjasni onako kako se oseća", ističe pomoćnik direktora Zavoda za statistiku Petar Korović.

U Zavodu tvrde da neće biti zloupotrebe podataka, jer su oni anonimni i nigde se neće objavljivati. Ukoliko građanin odbije da učestvuje u popisu predviđene su kazne u iznosu od 20.000 do 50.000 dinara.

Svoje obaveze, međutim, imaju i popisivači.

"Popis se obavlja na bazi izjave građana, tako da lična dokumenta nisu potrebna. Popisivač je dužan da sa sobom nosi vidno istaknutu legitimaciju, sa identifikacionim brojem i svoju ličnu kartu", objašnjava Snežana Lakčević iz Sektor za društvenu statistiku Zavoda.

"Popis stanovništva se sprovodi da bismo dobili precizne podatke o etničkim, ekonomskim, obrazovnim, migracionim i drugim obležjima stanovništva, koji su neophodni za dobijanje pouzdane slike trenutnog stanja, za projekcije budućih kretanja, a naročito za realno sagledavanje posledica iseljavanja u inostranstvo u poslednjih 11 godina, sliku fertiliteta i drugih važnih kretanja", naovodi direktor Zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Ako popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, doći će u drugom terminu, a ako i tada nema nikoga, ostaviće obaveštenje o svom dolasku i informaciju da se građani jave na broj info centra, radi dogovora o terminu.

Svoju statističku svrhu imaju i pitanja koja su nasmejala mnoge: broj kupatila u stanu i tip WC šolje. Odgovori na pitanja o broju dece pomoći će u analizi fertiliteta, a za one koji žive u drugom gradu ili državi podatke može da da drugi ukućani.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()