Ko su moderni vitezovi u Srbiji?

Vitez je u prošlosti bio ratnik koji je sledio plemića i koji je morao da se pridržava striktnih kodeksa ponašanja koje je propagirala crkva

09.10.2022. 09:58
  • Podeli:

Svako ko je ove subote zavirio na obalu Dunava u Beogradu, imao je priliku da bar na jedan dan postane, niko drugi, nego – vitez! Koje su obaveze viteza u 21. veku i kako se on uopšte postaje, slušamo u priči Milijane Mićunović.

Smeo, častan, istinoljubiv, hrabar, hitar, snažan, vitkog stasa, ponosit i nepokoran. Ovo su osobine koje treba da poseduje jedan vitez. 

Koliko je potrebno vremena u 21. veku da se postane vitez? Da li je zaista tako? Ko može danas da postane vitez?

Radivoje Radulović, čelnik Srpskog viteškog reda "Svibor" kaže da je vitez onaj koji u ključnom trenutku može da zaštiti i odbrani ono što je sveto. 

"Onaj koji ne žali svoj znoj, svoj trud, da bi pomogao za ono što misli da je važno. U srednjem veku su branili državu, narod, veru... Danas branimo tradiciju, kulturu, sećanje.", kaže on.

Vitez je u prošlosti bio ratnik koji je sledio plemića. On je morao da se pridržava striktnih kodeksa ponašanja koje je propagirala crkva. Ona je promovisala ideale dobročinstva i pokušavala da vitezove pretvori u ratnike za hrišćanstvo.

Aleksandra Radulović, članici viteškog reda, kaže da joj najteže bilo da shvati suštinu viteštva, odnosno, šta znači to ohristovljeni junak. 

"Onda je sve došlo na svoje. Borbe jestu zahtevne, ali ja to zaista volim i nikad mi nije bilo teško. Ohristovljeni junak znači onaj koji je spreman da sa Bogom pokaže junaštvo.", kaže Aleksandra.

Vitez je hrabar jer sve preduzima sam i oslanja se samo na sebe i svoju snagu. Vitez je spreman da rizikuje život ako to okolnosti nameću. Nismo sigurni da je danas u 21. veku potrebna viteška snaga, ali ukoliko bi svako imao bar nekoliko viteških osobina - ovaj vek, ali i ovaj svet bili bi drugačiji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()