Koje opasnosti vrebaju decu na društvenim mrežama?

Najugroženija su deca u pubertetu, kažu stručnjaci, jer još uvek nemaju razvijenu svest i kontrolu ponašanja

19.12.2023. 08:36
  • Podeli:
devojčica, društvene mreže, pixabay-6437c06e48f6d.webp Foto: Pixabay

TikTok je jedna od najpopularnijih društvenih platformi posebno među decom i tinejdžerima, koji sve više vremena provode uz telefone. Kakve sve izazove i opasnosti donosi, mladi često nisu ni svesni.

Postavljaju se neprimereni izazovi, koji ohrabruju rizična ponašanja. Oni donose lajkove, popularnost, a korisnicima opasnost. Mladi najčešće nisu svesni ili su nedovoljno upućeni u to.

"Najmlađa publika je zaista podložna manipulaciji odnosno, postoje ti negativni izazovi koji su stvarno dovodili do nekih krajnje loših situacija", kaže za RTS Leonora Ristić, učenica Gimnazije "Bora Stanković" u Vranju.

"Nažalost ljudi oduzimaju svoj život i jednostavno mislim da bi trebalo da se da malo veća svest o tome", kaže za RTS Eleonora Ristić, učenica Gimnazije "Bora Stanković" u Vranju.

Izazovi preko društvenih mreža utiču na emocionalni i socijalni razvoj deteta, mogu biti uvredljivi, ili da ugroze nekoga. U začaranom krugu kratkih videa mladi često provode i po više sati, a to dovodi do otuđenja.

"Smatram da je naša koncentracija dosta opala u poslednje vreme, deca nisu više u stanju da drže pažnju na času, u školi i generalno u nekim stvarima koje su duže od pet, deset minuta", navodi Anđela Ristić, učenica Gimnazije "Bora Stanković" u Vranju.

"Primećujem veliko smanjenje pažnje učenika, odnosno kada na času gledamo određene dokumentarce, pošto predajem istoriju, istorijske dokumentarce, njihova pažnja ne može da traje više od nekoliko minuta", kaže Nenad Stojiljković, profesor istorije.

Najugroženija su deca u pubertetu, kažu stručnjaci, jer još uvek nemaju razvijenu svest i kontrolu ponašanja.

"Smatram da je roditeljska kontrola neophodna, kontrola po pitanju vremena provedenog na mrežama, a i sadržaja kojima deca pristupaju na mrežama", kaže Jasmina Mladenović, profesor informatike.

"Korišćenje interneta predstavlja beg od neke usamljenosti, neshvaćenosti, izolacije deteta. Te otvoren razgovor deteta o problemima što iz života, što konkretno na internetu, jeste još jedna mera koju treba preduzeti", kaže za RTS Svetlana Veličković Momčilović, psiholog.

Da bi se zaštitili od negativnih sadržaja neophodno je pre svega osvešćivanje, kažu psiholozi, pomaže i vođenje dnevnika, kao i sportske aktivnosti i druženje sa prijateljima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()