Konferencija o bezbednosti dece: Unaprediti sistem Pronađi me

Dačić je naveo da je oko 2.400 policajaca posvećeno bezbednosti dece u školama i podsetio na značaj uspostavljanja sistema ''Pronađi me''.

16.10.2024. 12:42
  • Podeli:
igor jurić-670f9751a8041.webp Foto: UNA

Deveta međunarodna konferencija „Bezbednost i odgovornost“ održana je danas u Beogradu, a učesnici skupa saglasili su se da treba unaprediti sistem za pronalazak nestale dece ''Pronađi me'' i uvesti i druge sisteme za pronalazak nestale dece, kao i da je važno doneti strategiju o bezbednosti dece na internetu.

Otvarajući konferenciju, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je za MUP tema bezbednosti dece i učenika u školama prioritetan zadatak, kao i da je od velike važnosti da dete ume da prepozna čin nasilja i da zna na koji način može da ga prijavi i kako da se zaštiti.

''Upravo u tim situacijama veliki saveznik ugroženoj deci je baš policija i deca to moraju da znaju. Policija je uvek tu za njih, da ih sasluša i razume i spreči da im se bilo što ružno desi, odnosno bilo koji vid nasilja i diskriminacije'', istakao je Daćić.

Naglasio je da roditelji treba odmah da prijave svaku sumnjivu aktivnost koja ugrožava bezbednost njihove dece jer, kako je rekao, njihova brza reakcija i prijava mogu da spreče predatore da učine dalju štetu i da ih brže dovedu pred policiju. 

Dačić je naveo da je oko 2.400 policajaca posvećeno bezbednosti dece u školama i podsetio na značaj uspostavljanja sistema ''Pronađi me'', ističući da u narednom periodu treba raditi na njegovom unapređenju. 

Ocenio je da su potrebne i promene zakona i uvođenje oštrijih sankcija, naglasivši da je za to potrebna bolja organizacija svih institucija koje se bave vladavinom zakona, kao i nevladinih organizacija, medija...

Istakao je važnost saradnje policija širom sveta i dodao da Srbija mora da, osim sistema ''Pronađi me'', uvede i druge sisteme za pronalaženje nestale dece.

''To je, između ostalog, sistem 112 zasnovan na sličnoj postavci - da se u svakom momentu može locirati mesto odakle je upućen poziv za pomoć'', pojasnio je Dačić.

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu Decu Igor Jurić rekao je da je u Srbiji tokom 2023. godine nestalo 1.525 dece, a pronađeno 1.510, dok se 15 dece i dalje vodi kao nestalo i takođe istakao važnost usavršavanja sistema ''Pronađi me''.

''Konstantno ćemo insistirati i podnositi inicijative za poboljšanje sistema ''Pronađi me''. Mislimo da, iako je uradio veliku stvar, nije bio dovoljno uspešan, što jeste signal da se na nekim stvarima mora dodatno raditi'', rekao je Jurić novinarima nakon otvaranja konferencije u organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu decu, uz podršku Ambasade SAD u Srbiji.

Jurić je istakao da je važno da se pre svega uvede sistem obaveštavanja javnosti putem poruka koje će, kako kaže, doći preko baznih stanica.

''Mislim da ćemo do kraja godine imati takav način obaveštavanja, ali ono što je još važno i da imamo bolju saradnju sa kompanijama koje su nosioci i koje imaju najjače društvene mreže. Tu pre svega mislim na ''Metu'', koja je vlasnik Instagrama i Fejsbuka, jer nemamo odgovorna lica u našoj zemlji koja bi mogla garantovati da kada se dete eventualno nađe na njihovim platformama, da će kasnije biti uklonjeni podaci samog deteta'', rekao je Jurić.

Naveo da očekuje podršku države kada je reč o programu ''Uključi se'' koji se, kaže, odnosi na rad sa decom sa problemom u ponašanju. 

''Imali smo 'Ribnikar' prošle godine, čini mi se da nije urađeno dovoljno nakon te tragedije. Želimo da radimo na ozbiljan sistematski način sa decom koji imaju problem u ponašanju i sa njihovim roditeljima, da to bude pilot projekat u Novom Sadu, za koji smo potpuno spremni i da se kasnije taj projekat proširi na celu zemlje'', rekao je Jurić uz ocenu da bi uvođenje programa dalo rezultate u prevenciji vršnjačkog nasilja.

Dodao je da će program predstaviti sledeće nedelje Odboru za prava deteta u Narodnoj skupštini i izrazio očekivanje da će ga prihvatiti predstavnici svih političkih stranaka.

''Možemo podizati kazne i trpati decu u zatvore, ali ako se decom ne budemo bavili, problem nasilja među decom i nad decom nećemo rešiti'', ukazao je Jurić.

Ambasador SAD Kristofer Hil naglasio je da svako dete zaslužuje bezbedno detinjstvo i da bude zaštićeno, kao i da su sa tom ideju svi saglasni.

''Pravo dece da imaju bezbedno detinjstvo je nešto što dobijaju svojim rođenjem i naš zadatak je da se postaramo da oni zaista imaju takvo detinjstvo'', rekao je Hil na otvaranju konferencije.

Naveo je da to nije lako i da u tom smislu internet predstavlja jedan od  izazova.

''Očekivalo se da internet bude jedna od velikih inovacija našeg doba i verovatno još uvek jeste, ali moramo da budemo svesni da svakog dana deca mogu da budu ugrožena stvarima koje čitaju ili vide na internetu i da budemo pripremljeni da odgovorimo na to'', rekao je Hil.

Ukazao je da se ceo svet, a ne samo Srbija, suočava sa problemom bezbednosti dece, ali da treba sagledati šta svi zajedno mogu da urade da se zaštite deca.

''Današnja konferencija pokazuje da se u Srbiji shvata važnost ovog pitanja. Postoji mnogo pitanja u svetu koja nas dele, a ovo je jedno od pitanja koje nas objedinjuje u zajedničkom cilju", istakao je Hil.

Konferencija ''Bezbednost i odgovornost'' okuplja stručnjake iz različitih oblasti kako bi razmenili mišljenja i iskustva o ključnim temama vezanim za bezbednost dece i odgovornost društva u njihovoj zaštiti.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()