Konferencija Pokreta 'Meri': Apel građanima kojima je Hitna pomoć uskraćena

Pokret "Meri" je nevladina organizacija koja se zalaže za donošenje Zakona o Hitnoj pomoći

Autor: Tijana Škodrić
13.02.2024. 15:33
  • Podeli:
pokret meri UNA-65cb7d18377c8.webp Foto: UNA

Pokret "Meri", koji se zalaže za zakonsko regulisanje rada hitnih službi, održao je konferenciju za mediju povodom iskustava porodica i advokata koji ih zastupaju. 

Predsednik pokreta Dejan Zejnula pozvao je danas građane "koji smatraju da im je zdravstvena ustanova uskratila hitnu medicinsku pomoć, a bili su u situaciji urgentnog stanja, da im se jave i naveo da žele da ih podrže i da tamo gde je to opravdano, pomognu njihovoj borbi za pravdu".

Advokat Sonja Hadži Borjanović za UNU kaže da bi bilo logično da kad se objavi problem sa službama hitne pomoći to mora biti alarm za Ministarstvo zdravlja. 

"Podnosi se krivična prijava gde je javni tužilac dužan da prijavi fono zapis, oštećeni ima pravo da mu se kopira taj CD i da se presluša kako je vođen taj razgovor. Iz tog razgovora se može utvrditi da li je osoba koja je pozvala ili bliski srodnik u životnoj opasnosti ili u opasnosti da bude oštećeno zdravlje, ako je to slučaj odmah moraju da se šalju kola Hitne pomoći sa ekipom", rekla je Hadži Borjanović i dodala:

"Pa da se vidi i uputi Ministarstvu zdravlja koliko je to ogroman društveni problem, da to nisu incidenti i slučajevi koji se tu i tamo pojavljuju u sredstvima javnog informisanja, već da je to pojava", kazala je ona.

Zejnula je, na konferenciji za novinare, rekao da je pokret Meri angažovao i pravnog zastupnika, a cilj je da prikupe informacije, naprave bazu i pomognu svim građanima koji smatraju da im je hitna pomoć uskraćena.

Podsetimo, Pokret "Meri" je nevladina organizacija koja se bavi pravima pacijenata koji se obraćaju službama urgentne medicine i zalaže se za donošenje Zakona o Hitnoj pomoći.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()