Konkurs 'Pismo Božić Bati': Nagrade za najbolje stihove i crteže

Deca nisu bila ograničena ni brojem radova koje šalju, niti tehnikom rada, a žiri konkursa Pošte Srbije je imao 'slatke muke'

Autor: Tijana Škodrić
14.01.2023. 20:00
  • Podeli:

Pošta Srbije proglasila je pobednike i dodelila nagrade najboljima na literarnom i nagradnom konkursu u ambijentu prazničnog festivala "Zimska bajka".

Konkurs "Pismo Božić Bati" bio je otvoren za decu uzrasta do 12 godina iz cele Srbije. Deca su mogla da pošalju svoje radove od 21. novembra do 31. decembra na temu "božićno jutro".

Deca nisu bila ograničena ni brojem radova koje šalju, niti tehnikom rada, niti brojem učesnika. Pobednica samostalnog segmenta likovnog konkursa na umetničkom delu je radila nekoliko dana.

Desetogodišnja Đurđa Ćirjanić, pobednica likovnog segmenta konkursa, kaže da je inspiraciju našla u sviranju klavira pred velikim prozorom, dok kroz njega gleda ljude i kuće.

A osim što svira klavir, bavi se crtanjem i pisanjem pesama i priča. Jednom rečju, prava umetnička duša.

Dobitnici kolektivne nagrade literarnog konkursa su kao vođu tima imali nastavnicu Zoricu Obradović.

"Oni svojih čistih duša i plemenitih duša iz njih izlaze ti stihovi, koji se grupišu u strofe, pa u pesme. Tako da nam ovaj vaučer i ova nagrada nas samo obavezuje da radimo još više i još bolje", kaže za UNU ova nastavnica OŠ "Akademik Milenko Šušić" iz Guče.

Ali je pristup radu za svakoga bio drugačiji.

"Ja sam dala zadatak dečici da napišu po stih, svako od njih 30 da napiše po jedan stih. Imali su mesec dana rok. Kada su to završili, onda sam ja napravila od toga pesmicu i to je trajalo, sigurno 20ak dana", objašnjava Katarina Popović, nastavnica OŠ "Zaga Malivuk" iz Beograda.

To su ipak slatke muke, kroz koje je prolazio i žiri.

"Više hiljada radova je došlo što literarnih što likovnih. Žiri je imao težak zadatak da izabere one koji su najbolji. Ove godine smo imali mnogo više nagrada iz razloga što su nam i škole i kolektivi javili. Želeli smo da što više dece obradujemo i bilo je stvarno kvalitetnih. I predsednik Udruženja književnika, gospodin Miloš Janković je rekao da su imali težak zadatak i da stvarno među njima su prepoznali talente, od kojih očekuju da jednog dana postanu dobri pesnici", kaže za UNU direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Izborom tema Pošta se usmerava na jačanje svetosavskog duhovnog i kulturnog nasleđa. Time što je veliki odziv dece koja su uspešno odgovorila na temu i uputila poruke mira i ljubavi, bliskosti, deljenja i zajedništva, što je i smisao Božića zaključuju da je konkurs uspešan.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()