'Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju': Počinje Evropska nedelja mobilnosti

Evropska nedelja mobilnosti je deo procesa zelene transformacije privrede i društva

Autor: Stefan Dević
16.09.2023. 20:00
  • Podeli:

"Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju!" slogan je ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti, koja je u Srbiji simbolično otvorena u Parku Ušće uz biciklističku trku i državne i evropske zvaničnike. 

Cilj kampanje je favorizovanje nemotorizovanih vidova prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine.

Marija Babok je među Beograđanima koji na posao idu biciklom. Njen posao međutim je od njene kuće udaljen više od 20 kilometara. I kao da nije dovoljna činjenica da svakog dana prelazi 40 kilomtera biciklom, ujedno radi noću a majka je troje dece.

"Zato što sam bili biciklista pre 25 godina i tada sam isto vozila kao sada po ulici. Mnogo je više sada saobraćaja. Druga stvar, mislim da potpuno isto stignem kolima i biciklom do posla, a da ne pričamo o onom helti momentu, gde ćeš ti malo bolje da izgledaš, gde ćeš malo više vremena da provedeš vremena u prirodi. Mislim da je zaista bitno i da tome treba učiti decu od malih nogu", ističe Babok.

Marija je dobitnica nagrade o ličnoj priči koja promoviše zelenu mobilnost. Dobila je električni bicikl koji navodi da će joj svakako pomoć u putu za koji joj treba oko sat vremena u jednom pravcu. Na pitanje šta misli da je potrebno da bi više ljudi koristilo urbana sredstva prevoza i izašli iz svojih automobila, ona kaže infrastrukturka.  

"Živim na Avali. Od Avale do ovde ne postoji biciklistička staza, izuzev onog dela na Bulevaru JNA, koji je u stvari isto se nalazi na asfaltu samo je obeležen. Sada su na primer napravili kod Bubanj potoka novu obilaznicu, koju ja koristim da preko Rakovice dođem na Novog Beograd. Tu sasvim ima dovoljno mesta da se uradi biciklistička staza, ovim putem i apelujem, jer će skloniti dosta biciklista sa ulice", dodaje Babok.

Evropska nedelja mobilnosti je deo procesa zelene transformacije privrede i društva.

"To znači da bi trebalo da pređemo sa prljavih izvora energije. Sa fosilnih goriva. Da štedimo energiju. Da živimo u skladu sa principima održivog razvoja kako bismo smanjili emisije štetnih materija u vazduh, dakle zagađenje vazduha, vode, zemljišta, ali naravno, kako bismo se borili protiv klimatskih promena kojima smo danas svi svedoci", kaže Miroslav Tadić ispred Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Tokom nedelje, skoro 3.000 gradova i opština podstiče promene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prevoza i drugih čistih, inteligentnih transportnih rešenja, aktivnostima i događajima čiji je cilj da podignu svest o zelenim načinima transporta ali i štednji energije što je i ovogodišnja tema manifestacije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()