Krenuli smo u kupovinu 85 stavki za bebu i majku: Da li je 300.000 dinara zaista dovoljno?

Samo za najjeftinija kolica, auto-sedište i krevetac sa dušekom treba izdvojiti oko 700 evra, odnosno oko 82.000 dinara

30.12.2021. 17:54
  • Podeli:
beba-dijete-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Država će od 1. januara 2022. godine ženama koje prvi put postaju majke isplaćivati 300.000 dinara novčane pomoći kao vid podsticajne mere rađanja i smanjenja negativnog trenda odlaska mladih iz zemlje. Danijela B. (32) iz Beograda sredinom sledećeg meseca čeka termin za porođaj, a do tada obavlja poslednje pripreme pred dolazak bebe na svet. Za Unu otkriva da li će na raspolaganju imati dovoljno sredstava za sve sa spiska za opremu, negu, garderobu, ishranu bebe i njenih potrepština u porodilištu.

A popis artikla koji se prvorotkama preporučuje je podugačak. Vodili smo se najneophodnijim stvarima za prve dane po dolasku majke i deteta u dom, takođe smo vodili računa da ne gledamo najskuplje komade, već one dostupne svačijem džepu.

Samo za kolica, auto-sedište i krevetac sa dušekom treba izdvojiti oko 700 evra, odnosno oko 82.000 dinara.

Na spisku se nalaze i komode i kadice za povijanje i kupanje bebe, posteljina, pelene, garderobica, stvari za ličnu higijenu majke i deteta, flašice i grejače za flašice, cucle, sterilizator, opremu za dojenje i izmlazavanje, kozmetičke preparate, pumpice za nos, toplomeri, mlečnu formulu za dohranu itd.

Danijeli je za veći deo stvari sa spiska trebalo oko 180.000 dinara, s tim što nije kupila sve nabrojano.

"Nije sve najkvalitetnije, ali sam birala dobru plastiku kod cucli i flašica za devojčicu, kupovala sam organske kreme bez hemije i različitih dodataka, bolju dohranu i pamučne materijale za odelca. Neke stvari ćemo i da pozajmimo, nešto će ostati na čekanju, da nam preporuče pedijatar i patronažna sestra. Prvi put se porađam, termin mi je između 20. i 30. januara, tako da nam sledi finansijska pomoć namenjena porodici", dodaje ova Beograđanka.

Kaže da je značajna razlika u nekadašnjih 100.000 i budućih 300.000 dinara i da će im mnogo značiti, ali da bi više volela da se uredi zdravstveni sistem tako da ne mora da traži vezu i da se mladi nauče osnovnoj kulturi, kako ne bi morala da ih moli da joj ustanu u prevozu ili je propuste u redu u banci ili domu zdravlja.

"Sada nešto stvarno može da se kupi, ali svakako da decu rađamo zbog sebe, a ne zbog pomoći koju država daje", kaže buduća majka koja ima sreću da ona i suprug rade i da su kupili stan na kredit, pa su mogli da se osmele na hrabar potez.

Andrijana V. je postala majke pre šest meseci i na ovu vrstu pomoći neće moći da računa. U nabavku potrepština za svoju ćerkicu krenula je još pre nego što se porodila, pa savetuje parove koji čekaju prinovu da ne štede na stvarima koje će bebi moći da služe duže.

"Kolica mogu da koštaju od 10.000 do 120.000 hiljada, zavisi od sastavnih delova, materijala, težine, pokretljivosti točkova, dizajna, brenda. Za njih baš, baš važi da ne treba štedeti jer to kupuješ sebi, ne bebi. Svaki dinar razlike u ceni se oseti. Bebi hrana nemačkog proizvođača je mnogo ukusnija i bolja, ali košta 2.000 dinara za 800 grama. U dušek od kreveca treba isto uložiti, punjenje diktira cenu pa on može da bude između 4.000 do 15.000 dinara", navodi Andrijana.

Naglašava da bi u slučaju da se porodila nakon što je na Vlada Srbije usvojila Predlog izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, birala malo drugačije.

"Kupila bih skuplja kolica, jer su neuporedivo bolja. Za nosiljke i marame za nošenje važi isto, dobre su skupe. Kolevka je bolja od kreveca, takođe zdravije igračke umesto običnih plastičnih. Birala bih razne dodatke od domaćih proizvođača, odelo od organskog pamuka, pelene, stručnu literaturu, bolju i zdraviju kozmetiku, sterilizator, pumpicu za grudi, bolju kadicu sa integrisanim termometrom. Bebu bih vodila na privatne lekarske preglede, plaćala bih usluge savetnika za dojenje i privatne patronaže, uložila bih u prečišćivač vazduha, organsko voće i povrće", istakla je majka šestomesečne devojčice.

Kada na ovu računicu dodate paket pelena čija je cena od 500 do 2.500 dinara u zavisnosti od uzrasta i veličine bebe, koji u proseku potroši za sedam do 10 dana, ispadne da samo za "pampers" mesečno treba dodati najmanje 1.500 dinara, za lekarske preglede još 2.500 dinara po kontroli, patonažnu sestru 1.200 do 2.000 dinara po dolasku...

Inače, u Republici Srbiji ove godine se od januara do novembra rodilo 56.648 beba, a u istom intervalu umrlo je 123.492. osoba. Srbiju godišnje napusti između 40.000 i 50.000 ljudi, a slična situacija je u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

A kakva je demografska situacija u BiH pogledajte u prilogu sarajevske redakcije Una TV.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()