'Kucnuo poslednji čas da se reaguje': Obeležen Međunarodni dana prava javnosti da zna

Događaj je održan u Privrednoj komori Srbije

27.09.2024. 14:31
  • Podeli:
PHOTO-2024-09-27-11-13-35-66f69f9298ce1.webp Foto: UNA

„U godini kada obeležavamo dve decenije od primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji predstavlja efikasan alat za kontrolu vlasti, mi govorimo o nesavesnim advokatima i pojedinim građanima koji izvrću smisao zakona na teret najslabijih i najneopremljenijih organa vlasti. Tu mislim na preko 1,000 škola, 4,000 mesnih zajednica, bolnica, ustanova kultura, obdaništa, onih koji moraju da koriste svoje i ovako već ograničene resurse na odgovaranje na njihove besmislene zahteve. Na taj način ti pojedinci oštećuju siromašne budžete ovih organa vlasti, ali i budžet Republike Srbije. Tako je do sada naloženo da se advokatima isplati preko 62,500,000 dinara. Realno šteta je neuporedivo veća jer to iziskuje i angažovanje dodatnih ljudskih i materijalnih resursa, tonere, papire, troškove poštanskih usluga, prekovremeni rad zaposlenih. Do 2019. godine ukupan procenat žalbi izjavljenih preko advokata bio je u proseku 4%, dok je u 2023. godini udeo žalbi izjavljenih preko advokata 82%. Tako je Poverenik ranije u proseku primao 3,627 žalbi a u 2023. godini je izjavljeno 16,711 žalbi. Sa druge strane svi oni koji zakon koriste u predviđenu svrhu ne mogu da ostvare to pravo jer su organi vlasti preopterećeni enornom količinom ovih zahteva“, izjavio je Poverenik Milan Marinović povodom obeležavanja Međunarodnog dana prava javnosti da zna koji se održao danas u Privrednoj komori Srbije.

On je dalje istakao da je simbol ovogodišnjeg skupa sat koji otkucava 5 do 12 i time označava da je kucnuo poslednji čas da se reaguje kako ne bi došlo do katastrofe.

Na kraju izlaganja je Poverenik Marinović rekao da se nada da ćemo dogodine, na obeležavanju Dana prava javnosti da zna moći da pričamo o pravom ostvarivanju prava bez njegovih daljih zloupotreba. Najavljenim Izmenama zakona, naša težnja je da se vrati pravi smisao ovom pravu.

U uvodnom izlaganju govorili su i predstavnici stranih delegacija nj.e. Jan Bratu šef Misije OEBS u Srbiji, g. Janoš Babić šef Misije Saveta Evrope u Beogradu, gđa Plamena Halačeva zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji i gđa Naida Zečević Bin direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj u USAID Srbija dajući podršku instituciji Poverenika u težnji da ovo pravo očuva i unapredi.

Ove godine Poverenik je dodelio sledećim organima priznanje za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna: u kategoriji republičkih organa dodeljena je Republičkom sekretarijatu za javne politike; u kategoriji pokrajinskih organa dodeljena je Upravi za imovinu AP Vojvodine; u kategoriji lokalnih organa javne vlasti dodeljena je opštini Kanjiža; u kategoriji pravosudnih organa dodeljena je Višem sudu u Pirotu; u kategoriji ostalih organa vlasti, nagrada je dodeljena OŠ „Kralj Petar Prvi“ iz Niša. Glavna nagrada, za poseban doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama (statueta) nije dodeljena ove godine.

V.d. pomoćnica generalnog sekretara Slavoljupka Pavlović predstavila je najnoviju publikaciju broj XIII sa mišljenjima Poverenika iz ove oblasti.

Na kraju skupa v.d. pomoćnik generalnog sekretara Zlatko Petrović predstavio je nova unapređenja Jedinstvenog informacionog sistema informatora o radu, koja olakšavaju organima vlasti i korisnicima upotrebu ovog sistema.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()