Lakić: Od Mišića, Bojovića i Šturma smo naučili da nema predaje i da je sloboda iznad svega

Srpske vojskovođe su utkale u istoriju vojevanja principe časti, hrabrosti i odlučnosti

20.01.2024. 14:05
  • Podeli:
obeležavanje godišnjice smrti mišića, bojovića i šturma - 20 jan 2024 - foto Tanjug Tara Radovanović (1)-65abc4b92c633.webp Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za boračko invalidsku zaštitu Sanja Lakić izjavila je danas, prilikom obeležavanja godišnjice smrti vojvode Živojina Mišića, vojvode Petra Bojovića i generala Pavla Jurišića Šturma, da smo od njih naučili da nema predaje i da je sloboda iznad svega.

Lakić je rekla da su oni utkali u istoriju vojevanja principe časti, hrabrosti i odlučnosti.

"Od njih danas učimo o mudrosti i junaštvu koji su potrebni da se u borbi pobedi, pa i kada imaš manje snažnu vojsku. Ali, od njih učimo i to koliko smo svoju slobodu, gledajući kroz istoriju, skupo platili i koliko je bitno da mir očuvamo", istakla je Lakić.

Kako je navela, Srbija je danas, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, stub stabilnosti, koja svima otvara svoja vrata, razgovara i sa Istokom i sa Zapadom, i to je ista ona Srbija koja će čuvati svoj narod, ma gde god da on živi, i boriti se za njegova prava.

"Sa ovog mesta poručujemo da ćemo upravo to činiti ponajviše za srpski narod na Kosovu i Metohiji da im obezbedimo normalan život i život bez straha", rekla je Lakić.

Sanja Lakić, foto: Tanjug/Tara Radovanović

U ime vlade Republike Srbije i Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, vence su na Novom groblju u Beogradu položili i odali počast i državni sekretari Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić i Dejan Antić.

Vence su položili i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici grada Beograda, v.d. sekretara Sekretarijata za upravu Srđan Zoraja, potomci istaknutih vojskovođa, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija i drugi građani.

Vojvoda Živojin Mišić istaknuti je srpski vojskovođa koji je učestvovao u Srpsko-turskim ratovima, Srpsko-bugarskom ratu i Balkanskim ratovima, a tokom Kolubarske bitke u Prvom svetskom ratu komandovao je Prvom armijom. Nosilac je brojnih domaćih i stranih odlikovanja. Umro je u Beogradu 20. januara 1921. godine.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Vojvoda Petar Bojović učestvovao je u Srpsko-turskim ratovima, Srpsko-bugarskom ratu, Balkanskim ratovima, Prvom i Drugom svetskom ratu. Odlikovan je mnogim srpskim i međunarodnim priznanjima. Umro je 19. januara 1945. godine u Beogradu.

Pavle Jurišić Šturm bio je istaknuti srpski general koji je učestvovao u Srpsko-turskim ratovima, Srpsko-bugarskom ratu, Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Nakon probijanja Solunskog fronta njegova armija je učestvovala u bici na Kajmakčalanu. Nosilac je domaćih i inostranih odlikovanja. Umro je u Beogradu 14. januara 1922. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()