Ekipa filma 'Čuvari formule' brojku od 200.000 gledalaca obeležila davanjem krvi

Saradnja sa Institutom za transfuziju počela još za vreme snimanja filma

Autor: Jana Jakšić
25.11.2023. 20:00
  • Podeli:

Davanje krvi je najplemenitiji gest, a lančanu reakciju humanosti nastavili su glumci i autori filma "Čuvari formule", koji su se na platou ispred Tržnog centra "Ušće" priključili akciji dobrovoljnog davanja krvi. 

Kreatori filma su odlučili da brojku od 200.000 gledalaca obeleže tako što će dobrovoljno dati krv, a kažu da je saradnja sa Institutom za transfuziju počela još za vreme snimanja filma.

"Tema je takva da inicira ovakvu vrstu razmišljanja i saosećanja za pomoć onima kojima je ona potrebna i obzirom da smo nas četvoro igrali likove koji prolaze kroz raznorazne patnje i susreli smo se sa raznim bolničkim mukama, odatle i saosećanje", kaže glumac Radivoje Bukvić.

"Pokušavamo sa nekim malim akcijama koje su vezane za film, da ljude stalno podećamo da nisu sami na ovom svetu i da svet može da ide dalje samo ako brinemo jedni o drugima", kazao je reditelj i glumac Dragan Bjelogrlić.

Upravo takva slika se videla na platou ispred Ušća, gde su ljudi čekali u redovima kako bi dali krv. Za uzvrat su dobili simboličnu nagradu - bioskopske karte za film "Čuvari formule".

"Ideja je bila da osim toga što neki film može da pokrene ljude da razmišljaju o nekim stvarim o kojima ranije možda nisu ili da ih nagna da počnu da osećaju svet drugačije, da uradimo i nešto konkretno i rekao bih po ovom odzivu da film zaista može da pokreće stvari na drugi način", dodaje Bjelogrlić.

Tom prilikom, svi zainteresovani mogli su i da se prijave u Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije. Procedura uzimanja matičnih ćelija je bezbedna i za razliku od scena iz filma - bezbolna.

"Boli koliko boli ubod igle. Ne narušavate sopstveno zdravlje, ne možete se zaraziti krvno prenosivim bolestima, ne narušavate imuni sistem, a nekome dajete mogućnost za sigurno sutra", kaže dr Glorija Blagojević iz Instituta za transfuziju krvi i dodaje:

"Možda baš mi koji odgledamo film, neko sedište u sredini, bude taj davalac koga neko od bolesnika čeka."

Doktorka Blagojević podsetila je da se jednom jedinicom krvi mogu spasiti tri života i pozvala je sve, posebno one koji imaju nultu i A krvnu grupu, da postanu davaoci i ostanu spasioci za ceo život.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()