Legendarni pas Zigi koji je spasavao ljude iz zemljotresa u Turskoj otišao u penziju: Ali ima ko da ga nasledi

Legendarni pas Zigi koji je spasavao ljude iz zemljotresa u Turskoj otišao u penziju: Ali ima ko da ga nasledi! (FOTO)

01.07.2024. 17:45
  • Podeli:
potraga danka zigi mup srbije-6606718d9ed33.webp Foto: MUP Srbije

Čuveni belgijski ovčar Zigi, koji se istakao prilikom spasavanja preživelih iz ruševina posle katastrofalnog zemljotresa 6. februara 2023, koji je pogodio jugoistok Turske, otišao je u penziju.

Ali, sada je u penziji.

Njegov vodič i vlasnik Mili Radojević, vatrogasac-spasilac u Vatrogasnoj brigadi Novi Sad, nabavio je mladog psa i sa još četvoricom kolega započeo njegovu obuku.

Od pet pasa koji su trenutno na obuci: Done, Keti, Sonija, Zite i jednog kojem još "tragaju" za pravim imenom, već se nazire da će Zigija naslediti Zita, rase nemački ovčar.

U okviru Sektora postoji posebno obučeni, specijalni Tim za spasavanje koji trenutno ima pet vodiča čiji su psi, nemački ili belgijski ovčari (malinoi). Iako su starosti od tek 10 do 11 meseci, već su počeli da savladavaju osnovne elemente obuke za vrlo složen i težak posao pomaganja u spasavanju iz ruševina ili u traženju izgubljenih lica na otvorenom prostoru.

"Kad je prošle godine u februaru bio zemljotres u Turskoj mi smo, sticajem okolnosti, ostali samo na jednom spasilačkom psu, našem Zigiju, a ranije ih je bilo deset", kaže Mili Radojević za "Novosti".

"A, za potpunu obučenost psa, kako bi dostigao taj potreban nivo da spasilac sa njim može da ide na terenski zadatak, potrebno je godinu i po do dve."

Sagovornik naglašava da su, naravno, potrebni i odgovarajući uslovi za tu specifičnu dresuru i obuku, koju kod nas vodiči obavljaju kao dodatno angažovanje, uz svoj osnovni posao vatrogasca-spasioca.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()