Lepša strana kulture: Međunarodni dobrotvorni bazar održan u Beogradu

Ovaj Bazar je multikulturalni izlagački događaj, na kome svoje rukotvorine, nakit, antikvitete, poslastice i napitke predstavilo više od 27 stranih ambasada iz Beograda

16.10.2022. 18:45
  • Podeli:

Poseban deo tradicije i kulture nekog naroda ogleda se upravo u hrani i načinu na koji je pripremaju. Svaku trpezu odlikuje različitost ukusa nastalih kroz istoriju. U to smo se uverili baš na medjunarodni dan hrane i to na 19. Međunarodnom dobrotvornom bazaru u Beogradu.

Posetioci su na kratko čulima ukusa mogli da odu u tople saharske krajeve i probaju njihova čuvena jela.

"Od libijske hrane danas imamo burek tradicionalni, punjen krompir mlevenim mesom, ovo je kao naš đuveč gde ima kropmpir jaja i razno povreće", kaže Džaleta Tatjana.

Matica persijske kulture i naroda, Iran, takođe je danas otkrio svoja dobro skrivana blaga i delicije.

"Kebab je naša tradicionalna hrana u mojoj zemlji. U pitanju je meso i riža uz paradajz", objašnjavaju nam sa njihovog štanda.

Ovaj Bazar je multikulturalni izlagački događaj, na kome svoje rukotvorine, nakit, antikvitete, poslastice i napitke predstavilo više od 27 stranih ambasada iz Beograda. Između ostalog tu su bili i predstavnici Egipta.

"Imamo dosta domaće hrane koja oslikava našu kulturu. "Košari" je možda najpopularnije jelo, sastojci su crno sočivo i riža. Veoma je poznato u Egiptu, poput brze hrane", kažu zaposleni u egipatskoj ambasadi.

Dobro je poznato da je Egipat jedna od omiljenih turističkih destinacija, pa šta nam onda preporučuje ambasador Egipta u Srbiji, da probamo kada sledeći put otputujemo tamo?

"Moje omiljeno jelo je "Havavši" sendvič koji smo predstavili danas. U pitanju je sendivč koji se pravi sa egipatskim hlebom sa mesom, koje se sporo kuva u začinima. Veoma pristupačne cene i košta svega jedan evro", objašnjava Basel Salah, ambasador Egipta u Srbiji.

Oni koji su bili na bazaru danas mogli su i da nauče puno toga, kako je najbolje pripremati hranu, šta u njihovim zemljama jedu deca i koja su to napopularnija jela.

"Da li postoji neko specifično jelo u vašoj zemlji koje dajete maloj deci?".

"Kada nemaju apetit dajemo im kašu od badema. To je odlična hrana za bebe", navode.

Sredstva prikupljena od prodaje proizvoda na bazaru namenjena su nevladinim dobrotvornim organizacijama koje podržavaju siromašno i ugroženo stanovništvo širom Srbije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()