Lista da bude proširena: "Roditeljski dodatak treba da bude dostupan svakom roditelju"

Finanskijski su ugroženi i roditelji koji su morali da napuste posao, jer neguju dete kome je potrebna stalna nega i pomoć

12.09.2024. 12:42
  • Podeli:
roditelji, deca, porodica, porodična sreća - shutterstock-6661b74f7d690.webp Foto: Shutterstock

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je danas da Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, povodom kojeg je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju prošlog meseca okončalo javnu raspravu, u određenim segmentima predstavlja unapređenje u domenu ostvarivanja prava, ali da bi lista prava na finansijsku podršku porodici sa decom trebalo da bude proširena.   

Zaštitnik građana u saopštenju ocenjuje da je jasno da je cilj predlagača Zakona da se povećaju novčana izdvajanja države za roditeljski dodatak i to jeste podrška za roditelje. 

Međutim, kako se navodi, treba imati u vidu i to da je u praksi, dečiji dodatak neretko jedini izvor sredstava za život deteta i porodice, posebno za nezaposlene roditelje koji neguju dete kome je potrebna stalna nega i pomoć. 

Finanskijski su ugroženi i roditelji koji su morali da napuste posao, jer neguju dete kome je potrebna stalna nega i pomoć, kao i oni koji nisu u mogućnosti da ga traže iz istih razloga. 

"Baš zato što je ovo pitanje veoma kompleksno, sa aspekta ljudskih prava samih roditelja, kao i prava deteta, smatramo da su dopune nužne, kako bi se njihova prava zaštitila u punoj meri“, istakao je Pašalić.   

Zaštitnik građana uputio je predlagaču mišljenje da bi Nacrt zakona trebalo dopuniti pravom na naknadu nezaposlenom roditelju koji neguje dete kome je neophodna stalna nega i pomoć, kao i pravom na naknadu zarade jednom od roditelja, koji je stekao pravo rada sa skraćenim radnim vremenom zbog nege deteta starijeg od pet godina, kome je neophodna stalna nega i pomoć.

U cilju podrške roditeljstvu osoba sa invaliditetom i njihovoj deci, posebno ženama sa invaliditetom, Zaštitnik građana predlaže da se u novi zakon uvrsti i pravo na naknadu boravka u predškolskoj ustanovi za decu roditelja sa invaliditetom, koje se može ostvariti ukoliko jedinica lokalne samouprave ne finansira to pravo. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()