Liturgijom u Hramu Svetog Save dočekana srpska Nova godina

Srpska, odnosno Julijanska Nova godina, poznata još i kao Stara ili Pravoslavna, a kod nas je najpoznatija kao Srpska Nova godina, dočekana je ispred Hrama Svetog Save u prazničnom raspoloženju i dobroj atmosferi

14.01.2023. 09:12
  • Podeli:
Srpska Nova godina_Hram Svetog Save_poljubac_Foto Tanjug Sava Radovanović-63c269acc57e1.webp Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Ponoćnom liturgijom u okviru koje je služen moleban, odnosno praznično bdenje, u Hramu Svetog Save dočekana je takozvana srpska Nova godina, ondnosno Nova godina po julijanskom kalendaru.

I ove godine tradicionalno je služena liturgija sa molebanom kojoj je prisustvovao veliki broj građana.

Srpska Nova godina je i ispred Hrama Svetog Save dočekana u prazničnom raspoloženju i dobroj atmosferi, uz kuvano vino.

U ponoć je upriličen vatromet i laserske projekcije sa Kule Beograd koji su označili dolazak srpske Nove godine, dok su građani na Trgu Republike Novu godinu dočekali uz koncert Gorana Bregovića, sa kojim su nastupili specijalni gosti Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa.

Julijanska Nova godina, poznata još kao Stara ili Pravoslavna, kod nas je najpoznatija kao Srpska Nova godina. Slavi se 13. na 14. januara po gregorijanskom kalendaru, ili 1. januara po julijanskom.

Iako nije zvanična Nova godina, rado se praznuje u balkanskim zemljama: Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, pravoslavnim delovima Hrvatske, kao i u istočnim zemljama Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i Gruziji.

Zanimljivo je da tradicija proslave julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj, kao i u nekim delovima Škotske.

Većina ljudi smatra da se ova Nova godina slavi kao starokalendarska, prema vremenu koje je ustanovio Julije Cezar.

Najčešće se naziva pravoslavnom, jer je slave uglavnom pravoslavni narodi, pa čak i deo pravoslavne zajednice u Japanu.

U ponoć, uz Novu godinu, počinju i dva velika praznika – Mali Božić i dan svetog Vasilija Velikog.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()