Luka se rodio na dan kada je počelo bombardovanje: 'U periodu odrastanja kao da sam bio superheroj'

Kad god bih se susreo sa poznanicima sa očeve i majčine strane, kao i sa njihovim prijateljima, tema bombardovanja bi se obavezno nametnula, kaže sagovornik UNE

Autor: Kristina Koturanović
24.03.2023. 19:45
  • Podeli:

Prve bombe na Saveznu Republiku Jugoslaviju pale su 24. marta 1999. godine u 19 sati i 41 minut. Luka Vujović je tada bio star samo nekoliko sati. Svoju prvu noć u životu proveo je u podrumu bolnice u Majdanpeku.

Danas, kada puni 24 godine, kaže da nije mogao da bira kada će se roditi.

"Ja sam se rodio ujutru u pola osam, carskim rezom. Bombardovanje je krenulo uveče, u pola osam ili pola devet, nisam siguran. Tada je pala prva bomba, krenule su prve sirene... Koliko znam iz majčine priče, videla me je tek posle pet – šest dana, jer sam sve vreme bio sa babicama u podrumima, u skloništima", priča nam Luka.

Kroz period odrastanja, kaže da je navikao da, kad god bi se susreo sa poznanicima sa očeve i majčine strane, kao i sa njihovim prijateljima, tema bombardovanja bi se obavezno nametnula.

"U periodu odrastanja kao da sam bio superheroj. Predstavljanje toga je bilo kao da sam ja veličanstven u celoj zemlji. 'Ti si se rodio na dan bombardovanja', 'Ti si se rodio na dan bombardovanja'"...

Međutim kada su njegovi vršnjaci u pitanju, kaže da oni ne pamte šta se dešavalo, niti da ih istorija posebno zanima.

"Poručio bih im, možda, da uzmu stvar u svoje ruke. Da se prihvate odgovornosti malo više. Da ne zavise od roditelja. Da batale malo telefone, kompjutere, igrice, sta ti ja znam, jutjubre, ostalo... Sve ono što, možda, nikome neće značiti posle, u nekim tridesetim, cetrdesetim godinama života", zaključuje Luka.

A da nam se istorija ne bi ponavljala – moramo da pamtimo šta se dogodilo.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()