Mala matura: UNA je pitala zašto je većina osmaka ove godine izabrala da polaže baš geografiju

Prema podacima, đaci su najmanje birali fiziku i hemiju

Autor: Una Đuričić
11.06.2024. 22:00
  • Podeli:

Tokom pripreme za test, đaci često razmišljaju i o tome šta je najlakše položiti sistemom eliminacije, logikom ili pukom srećom. I ove godine, pored testa iz maternjeg jezika i matematike, maturanati polažu i treći test gde biraju između biologije, geografije, istorije, fizike i hemije. UNA je pitala zašto je većina osmaka ove godine izabrala da polaže baš geografiju?

"Pitali smo učenike zašto su izabrali baš geografiju. Osim toga što kažu da im je gradivo baš onako, poprilično poznato, i svakako iz života upotrebljivo, takođe kažu da često biraju geografiju zbog nas nastavnika, koji utičemo na njih, prenosimo im svoja svakodnevna iskustva i slično", kaže Dragana Janković, profesorka geografije i autor udžbenika "Geografija 5".

Pored poznatih tema koje nosi geografija, učenici kažu da je prilikom rešavanja tog testa, sistemom eliminacije, ili kroz neki sistem poznatog, lakše dolaze do odgovora.

"Iz prethodnih godina, gledajući prethodne godine, rekla bih da pitanja nisu teška, ponekad deca kažu ovo nam je baš bilo i prelako. Mislim da su u glavnom osnovnog i srednjeg nivoa. Retko kad dobijaju pitanja težeg nivoa. Mi osim što učimo decu razne činjenice i podatke, da pamte ili da traže na karte, takođe ih učimo da razmišljaju logički", zaključuje Dragana Janković.

Prema podacima, osmaci su najmanje birali fiziku i hemiju, ali to ne mora da znači da će oni koji su prijavili ovaj test i najgore proći.

"Ovi što su izabrali hemiju i fiziku, to se pokazalo u prošlogodišnjim rezultatima da su ostvarili najbolje rezultate. Znači da učenici jednostavno biraju ono što smatraju da, i kada smo ih pitali u sedmom razredu, zašto su se opredelili za određeni test, da li zbog nastavnika, ili zbog takmičenja, društva, odgovor je bio da smatraju da imaju najviše znanja iz tog predmeta", rekao je Milan Pašić, pomoćnik ministra za osnovno i srednje obrazovanje.

Za kraj, 19. jun rezervisan je za polaganje izbornog predmeta, kada će i sami maturanti saznati da li su napravili dobar izbor ili ne.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()