Međunarodni dan porodice u Srbiji u senci velikih tragedija: Šta ugrožava porodicu i gde je spas?

Dobar roditelj je onaj koji je odustao od ideje da bude savršen i koji se umesto glumljenja idealnog – bavi detetom, pripremajući ga za realnost i samostalniji život, istuču stručnjaci

Autor: Bojana Petrušijević
15.05.2023. 20:10
  • Podeli:

Cela planeta obeležava Međunarodni dan porodice. Ovaj dan Srbija je dočekala u senci velikih tragedija i saveta psihologa da deca mogu ostati zdrava i srećna samo u zdravim i funkcionalnim porodicama.

Ipak, u sunovratu smisla i brojnih polemika, mnogi postavljaju pitanje: Šta zapravo ugrožava porodicu i u čemu joj leži spas?

Da li roditelji imaju vremena za svoju decu? Da li im čitaju bajke? Da li ih često izvode napolje i da li im odgovaraju na hiljade pitanja?

Test roditeljstva je, čini se, najteži u poslednjih 10 dana, pa majke i očevi prepoznaju mnogo faktora koji ugrožavaju porodičnu oazu.

A pre nego što se išta desilo, statistika pokazuje:

  • najveći broj porodica u Srbiji ima samo jedno dete,
  • oko 40% očeva i majki ima dvoje dece,
  • 6,7% njih se odlučuje za treće dete,
  • oko 1% domaćinstava odrasta četvoto mališana.

"Porodica iz vremena kada sam ja bio dete i savremena porodica se mnogo razlikuju. Ne možemo da očekujemo od dece da budu ona deca od pre 30-40 godina. Društvo ide napred i neke stvari se menjaju, tradicionalna porodica je izgubila svoj značaj, ali ono što nam je sada potrebno je solidarnost. Neka međugeneracijska solidarnost", smatra profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Vestić.

Ono što je isto i tada i sada jeste činjenica da je porodica osnovna ćelija društva. U Srbiji često pod istim krovom živi više generacija, što označava više ljubavi, ali i više izazova.

U jurnjavi za boljim životom, decu vaspitavaju mali ekrani, gde pronalaze alternativne idole, navode stručnjaci i dodaju da se svaki četvrti brak završava razvodom.

"Kad nema zajedničkih ručkova, kada su opterećeni time da li će zaraditi dovoljno novca da poplaćuju deci što je sve potrebno ili da plate negovatelja starijim osobama, naravno da onda dolazi do erozije porodice i da su posledice ovo što mi danas imamo. Dakle, mnogo toga moramo da promenimo i uradimo u više sistema da bi porodica ostala kompaktna i funkcionisala na što bolji način", kaže za UNU Nadežda Satarić iz organizacije Amity.

Dobar roditelj je, kažu stručnjaci, onaj koji je odustao od ideje da bude savršen i koji se umesto glumljenja idealnog – bavi detetom, pripremajući ga za realnost i samostalniji život.

Veliki izazov za porodicu je i partnersko nasilje. Tokom protekle godine zabeležen je najveći broj individualih planova zaštite – više od 18.000, što nažalost nije sprečilo da u prvoj polovini godine bude ubijeno čak 17 žena.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()