Meštani Ostružnice godinama traže rešenje: Pešački prelaz koji život znači

Građani svakog dana rizikuju svoje živote da bi došli do svojih kuća, jer automobili veoma brzo voze na ovoj deonici.

Autor: Emilija Pešić
13.02.2023. 17:09
  • Podeli:

Meštani Ostružnice godinama imaju problem da preko Obrenovačkog puta pređu na drugu stranu.

Kada izađu iz autobusa, umesto pešačkog prelaza, čekaju ih dvostruke bele trake, a  vozači svakodnevno prave prekršaj da bi ušli u naselje.

Pošto su nam se obratili za pomoć, ekipa UNA televizije otišla je u Ostružnicu.

„Bude jako gust saobraćaj i moramo da pređemo ovu duplu punu liniju da bi došli do svojih domova, druga altrernativa nam je da vozimo pravo do naselja Umka, to je još 6-7 kilometara da napravimo polukružno i da se vratimo, to je neverovatno da vozimo toliko dugo da bismo došli do nasih domova“, objašnjava nam meštanin Jovan Sušić.

Građani svakog dana rizikuju svoje živote da bi došli do svojih kuća, jer automobili veoma brzo voze na ovoj deonici.

Na 13 kilometara od centra grada, do jednog dela naselja Ostružnica meštani dolaze uz konstantnu bojazan za bezbednost pešaka, ali i svih drugih učesnika u saobraćaju. Do svojih domova nemaju kako nego preko - pune linije.

„Svi trčimo ovde, naravno nekog i zakači auto, jedna žena je išla uveče, prelazila je i zdrobio ju je jedan auto, tako da to ništa nije čudno. Ovde voze 100 na sat, ceo ovaj put od Čukarice do ovde, maksimalno ograničenje je 80 i to svi voze kako hoće, niko im ne smeta, niko ih ne ometa“, kažu nam meštani.

Problem stotinak građana koji žive ovde rešio bi put kroz centar naselja koji je urađen po planu detaljne regulacije.

Iako je proglašen za put od javnog značaja, već godinama ne mogu da reše imovinsko pravne odnose. Put kroz naselje ujedno bi značilo da više do svojih kuća ne moraju preko, kako ga zovu, smrtonosnog novog Obrenovačkog puta.

„Rešenje je u drugom stepenu RGZ, ako oni ne reše te tri parcele, ostale su samo tri parcele koje treba da reše, mi smo zabetonirani bukvalno, nista se neće rešiti, a nama je Direkcija rekla dok se to ne reši i ne možemo da krenemo sa radovima. Kontakramo ih putem mejla, oni su nam napisali: ‚Mi radimo, imamo 700 hiljada nerešenih problema, vi kad dođete na red mi ćemo vas rešiti, bukvalno samo što nisu napisali - to što vi ginete nema veze, vi ginite mi radimo svoj posao, tako jednostavno da prevedem“, objašnjava Stošić.

Odgovor putem mejla smo dobili i mi jer iz Republičkog geodetskog zavoda ne daju izjave za medije.

U tekstu stoji da Zavod prioritetno rešava sve predmete koji se tiču infrastrukturnih podataka, dok sigurnost i bezbednost u saobraćaju nisu u njihovoj nadležnosti.

Iz opštine Čukarica uputili su nas na Direkciju za građevinsko zemljište i izgradnju a odatle na Grad Beograd odakle do emitovanja priloga nismo dobili odgovor.

„Put nam je neophodan, put nam je od životne važnosti, ovo nije linijski park koji se pravi za luksuz, nama je poteban put za decu, za vozače, za građane ove zemlje koji uredno plaćamo porez i sve svoje obaveze izvršavamo, mi tražimo put“, poručuje jedna od meštanki.

Kako su više puta naglasili - na ovom putu neretko se dešavaju nezgode, a jedna osoba je poginula. Pitanje koje su nam sve vreme postavljali, a koje i mi upućujemo nadležnima - da li je neophodna još neka, veća tragedija, da bi ovaj slučaj dobio bar neko rešenje i epilog?
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()