Meteorolog Ristić: Nalazimo se u periodu maksimuma Zemljine aktivnosti, moguć jak zemljotres

Ristić pojašnjava da li postoji šansa da Srbiju pogodi veliki zemljotres

15.02.2023. 17:03
  • Podeli:
kraljevo zemljotres twitter robert robi-63e7c7eee9a89.webp Foto: Twitter@robertdreco

 Maksimum aktivnosti planete Zemlje u kome se sada nalazimo trajaće sve do 2030. godine, izjavio je danas meteorolog Ivan Ristić.

Prema njegovim rečima, u maksimumu aktivnosti Zemlje mnogo više energije dolazi iz dubine zemlje što se reflektuje i na klimu, a to je jedan od razloga što smo izgubili zime, a dobili zemljotrese.

Ristić je pojasnio i mogućnost da bi se Srbiji mogao ipak desiti neki veći razorniji zemljotres.

"Maksimalni zemljotres koji je bio u Srbiji je bio blizu Beograda, u Lazarevcu 24. marta 1922. godine, kada je Tašmajdan pukao na pola. U puno delova sveta su se desili zemljotresi koji su bili na nivou istorijskog maksimuma kao što je ovaj u Turskoj. Velike su šanse da se, u narednim godinama, možda i ove, u Srbiji dogodi zemljotres istorijskog maksimuma" rekao je Ristić.

Kako pojašnjava Ristić, razornim zemljotresom koji je pogodio pogranično područje između Turske i Sirije oslobođena je ogromna energija koja pomera ploče koje dolaze iz dubine Zemlje.

Kako kaže, ovim događajem je zahvaćen celom dužinom region od oko 600 kilometara.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()