Ministarka otkrila za UNU ko je kandidat za upravnika 'Laze Lazarević': Stašević Karličić nezadovoljna

Smeni je prethodilo devet meseci štrajka zaposlenih na klinici, koji su imali nebrojne primedbe na rad direktorke.

Autor: Stefan Dević
02.06.2023. 20:19
  • Podeli:

Posle razrešenja direktorke Klinike "Dr Laza Lazarević" dr Ivana Stašević Karličić, smenu smatra legitimnom, ali ističe da je bila praćena plaćenom medijskom kampanjom. Zaposleni su zadovoljni, iako će dosadašnja direktorka još neko vreme obavljati tu funkciju, pošto novi direktor nije izabran. 

Prva reakcija zaposlenih koji su protestovali proteklih devet meseci, tražeći smenu dojučerašnje direktorke Ivane Stašević Karličić je olakšanje.  

"Srećno, zadovoljno i zaista rasterećeno", kaže psihijatar u Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" Nadežda Pucar.

Međutim, dojučerašnja direktorka verovatno i dalje sedi u direktorskoj kancelariji, rekla je danas ministarka Danica Grujičić, iako je Stašević Karličić u četvrtak razrešena na sednici Vlade.

"Nije potvrđen ni novi upravnik, ni Nadzorni odbor jer ovom starom je odavno, nažalost kao i u većini zdravstvenih ustanova istekao mandat i to je sada jedna vrsta pat pozicije", objašnjava ministarka zdravlja. 

Rezrešenje je legitimno, rekla je smenjena direktorka i istakla da je posao radila stručno i pošteno.

"Proteklih meseci je vođena intenzivna plaćena medijska kampanja koja promoviše lično i institucionalno nasilje sa ciljem urušavanja mog ugleda, ugleda Klinike i njenih zaposlenih, što je zapravo nasilni odgovor kriminalne manjine na sprovedene antikoruptivne mere, odgovorno poslovanje i stručne standarde", istakla je Stašević Karličić.

Ipak zaposleni se ne slažu sa tom ocenom.

"Zbog neadekvatne poslovne klime koja je kreirana, zbog toga što su se pacijenti prošle godine smrzavali, bili gladni, zbog toga što je ukinuto odeljenje za starije adolescente, prosto klinika nije vođena onako kako je trebalo da bude", smatra Pucar.

Istovremeno, resorna ministarka nije mogla da kaže ko će biti novi direktor. Međutim, za UNU je rekla da je ministarstvo već dalo svoj predlog privremenog rešenja.

"To je koleginica koja radi tamo, koja je doktor nauka, psihijatar, specijalista psihijatrije. Pravo da vam kažem, znam da se zove Maja, ali sad prezime ne znam", rekla je za UNU Grujičić. 

Smeni je prethodilo devet meseci štrajka zaposlenih na klinici, koji su imali nebrojne primedbe na rad direktorke. Zbog toga je, kako su rekli, osamdeset zaposlenih napustilo kliniku, a petoro dobilo otkaz zbog učešća u štrajku.    

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()