Mladunče lava pitomo i ne zna šta je meso: Stanje nije dobro, upitno hoće li preživeti

Lavica je izgladnela i dehidrirana, a telesna temperatura joj je ispod one koju treba da ima

22.09.2023. 13:17
  • Podeli:
lavica tiktok anteostroganac0-650d778a83725.webp Foto: TikTok/PrintScreen/anteostroganac0

Nesvakidašnja scena odigrala se juče na Čantavirskom putu kod Subotice. Iz obližnjeg kukuruzišta na put je izašlo mladunče lava. Slučajni prolaznik sklonio ga je sa puta, a zatim pozvao policiju.

Mladunče koje je juče pronađeno u istom je stanju kao i juče, kazala je za Telegraf direktorka Zoo vrta na Paliću Sonja Mandić.

"Loše je jako, neizvesno je da li će preživeti. Satima je primao infuziju. Premršav je. Toliko je mršav i slab da, kada smo ga primili, nije mogao da stoji. Samo smo ga na rukama uneli unutra.

Mala lavica je smeštena u karantin i čeka rezultate obavljenih analiza. 

"Ne možemo ništa sa sigurnošću da kažemo dok ne stignu rezultati. Procenjuje se da je starosti do 6 meseci. Ovim putem bismo apelovali na ljude da se klone crnog tržišta i ideja da ovakve životinje drže kao kućne ljubimce. Ne možemo još da tvrdimo kako je ovaj lavić završio na putu, ali nije isključeno da ga je neko samo izbacio na put", poručuje Mandić.

Andrijana Tot  iz Zoološkog vrta Palić kazala je da je lavica izgladnela i dehidrirana, da joj je telesna temperatura ispod one koju treba da ima. Takođe, lavica ne zna šta je meso, te je to danas morala i da nauči. 

"Na osnovu nalaza krvi utvrdili smo da ima upalu digestivnog trakta, tako da dobija adekvatnu terapiju. Problem je i atrofičnost mišića na zadnjim nogama. Hranjena je verovatno kravljim mlekom, što je neadekvatno za razvitak mladog lava ", kazale ja Tot za Tanjug i dodala: 

"Nakon oporavka odluku donosi Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Videćemo kako će se kretati i u kom smeru, ali može biti i vraćen u neki rezervat. Da bi se vratila u prirodu mora da bude divlja, ona je za sada pitoma, ne zna šta je meso. Takođe ne prepoznaje ni mačje mleko, a to može da ostavi posledice za dalji razvoj. Vidljivo je da su mišići zadnjih nogu atrofični, znači da nije imala prostora gde da se kreće", rekla je Tot.

Policija, kako je rekla, istražuje ovaj slučaj, jer je lavica predmet crnog tržišta.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()