Može li vojska da vrati džentlmene: UNA je proverila da li je tačno da disciplina stvara muškarce

Vojni rok je najavljen u trajanju od 60 dana obuke i 15 dana vežbe za muškarce, a bio bi dobrovoljan za žene

Autor: Tijana Škodrić
11.09.2024. 22:00
  • Podeli:

Najava služenja obaveznog vojnog roka u trajanju od 75 dana izazvala je oprečne reakcije. Ipak, vlada ubeđenje da upravo vojska stvara muškarca. Zato smo proverili koliko vreme u kasarni može ili ne može da promeni navike i da, na kraju krajeva, možda vrati džentlmene?

Vojni rok je najavljen u trajanju od 60 dana obuke i 15 dana vežbe za muškarce, a bio bi dobrovoljan za žene. Prve generacije novih regruta u kasarnama bi mogle da budu za godinu dana, a upravo toliko je nekada trajao vojni rok. Mladići su se vraćali kao muškarci, sa disciplinom i spretnošću.

Psihološkinja Jelena Vukičević smatra da ne možemo generalizovati koliko će neko usvojiti disciplinu, te da se ona po izlasku iz vojske ne podrazumeva.

„Neki mladi momci sa kojima imam prilike da radim i dalje vojsku vide kao mesto gde se stasa i biva muškarac, tako da mislim da se na kraju dolazi do toga da će vojska napraviti od mladog čoveka ono što taj mladi čovek dozvoli da napravi od njega“, pojašnjava za UNU Vukičević.

Učenje novih veština svakako ne može da škodi, ni za devojke ni za momke.

„Svakako da je odlazak u vojsku izmeštanje iz svakodnevnog života, iz uljuljkanog života i to je i vreme i mesto gde se trenira samoefikasnost, empatija, lojalnost - svi neki kvaliteti koji, ako bi se negovali i po izlasku iz vojske, mogu da budu u pravcu razvoja zrelog muškarca. Opet, zavisi od pojedinca kako će koristiti ta iskustva nakon ta dva meseca“, ističe Vukičević i dodaje:

„Kao i mnogo šta u našem društvu deluje da je to samo formalnost, da se odradi papirološki, da se pokrije, suštinski tu nema mnogo prostora za neke duboke izmene ličnosti“.  

Ono što je krucijalno jeste posvećenost. Nije potrebna vojska da bi neko bio muškarac ili džentlmen - već vaspitanje i kultura, jer je sa čvrstom bazom lako sve nadograditi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()