Muke sa produženim boravkom: Kreće upis prvaka, ali raste i zabrinutost roditelja

U beogradskim školama nema dovoljno mesta za sve đake nižih razreda koji bi hteli u produženi boravak

01.04.2023. 13:03
  • Podeli:
ucenik_skola_pixabay-1663595761879.webp Foto: Pixabay

Upis đaka prvaka kreće od ponedeljka 3. aprila a pojedine škole će otvoriti i po devet odeljenja. To će dodatno iskomplikovati organizaciju fizičkog u sali, ali roditelje trenutno više brine nešto drugo. Da li će biti mesta za svu decu kojoj je potreban produženi boravak?

Sedamdeset četiri odeljenja i više od 2.000 učenika, a za produženi boravak prostora samo za pet odeljenja. Tako već godinama stoje stvari u Osnovnoj školi "Pavle Savić" u Mirijevu, jednoj od najvećih u Srbiji. Zato su želje roditelja jedno, a mogućnosti da im deca ostaju u produženom boravku nešto sasvim drugo. Prednost pri upisu imaju deca čiji su roditelji zaposleni, samohrane majke i primaoci socijalne pomoći, prenosi RTS.

“Ako vam kažem podatak da smo ove godine planirali da upišemo devet odeljenja, odnosno 270 učenika. Od 270 učenika upisujemo samo tri grupe što je  nedovoljno koji god kriterijum da primenimo.To je nesklad između potreba i kapaciteta škole”, rekao je Milan Krstić direktor OŠ "Pavle Savić".

Po izgradnji stambenih objekata, Mirijevo je, očigledno, primamljivo za investitore. Zbog pristupačne cene kvadratnog metra novog stana, ovo naselje je interesantno i mladim bračnim parovima, koji treba da reše i druge probleme - koji vrtić, koja osnovna škola i dnevni boravak. U drugoj osnovnoj školi u Mirijevu "Despot Stefan Lazarević" situacija ništa bolja.

"Što se tiče boravka 263 učenika danas pohađa boravak - pet odeljenja prvog razreda i četiri odeljenja drugog razreda. Svi kapaciteti su toliko popunjeni da je u funkciju boravka škola morala da stavi i svečanu salu“, navela je Ivana Perunović, predsednica Saveta roditelja OŠ "Despot Stefan Lazarević".

Naredne školske godine očekuje se oko 16.000 prvaka. Koliko će biti zahteva za produženi boravak, znaće se kada se završi upis.

"Gradski sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu u saradnji sa Ministarstvom prosvete i direktorima škola pronalazi neka rešenja kako da prevaziđe probleme. Pronalaženjem nekih drugih objekata koji mogu da prime decu za produženi boravak“, napomenuo je Saša Stojanović iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

U pojedinim naseljima problem sa nedostatkom učionica traje godinama, iako je svaki slobodan prostor prilagođen za organizovanje produženog boravka. Čak ni plaćanje učitelja ne predstavlja problem, jer njihove zarade finansiraju Grad i Ministarstvo prosvete.

Roditelji čiji zahtevi budu odbijeni nemaju mnogo izbora, pa decu moraju da upisuju u privatne ustanove. Svi se slažu da bi izgradnja novih škola rešila problem, a do tada, deca će morati tamo gde ima manje đaka, koliko god da su te škole udaljene od njihove kuće.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()