Na dan rođenja Nikole Tesle UNA je pitala kako čuvamo njegovo delo od zaborava i možemo li to bolje

Na panel diskusiji, organizovanoj u Beogradu, poznavaoci kažu da su Teslina otkrića toliko velika, da nikada ne možemo znati baš sve

Autor: Andrea Radovanović
10.07.2024. 20:31
  • Podeli:

Na današnji dan, pre 168 godina, rođen je jedan od najvećih umova svih vremena - srpski naučnik Nikola Tesla. Bez njegovih pronalazaka i izuma u oblasti fizike i elektrotehnike danas bismo živeli u mraku, a mnoga savremena tehnička dostignuća bila bi nezamisliva. Današnji dan se u Srbiji obeležava i kao Dan nauke.

Gospodar munja, genije koji je osvetlio svet, naučnik koji je osmislio indukcioni motor, naizmeničnu struju, lasersku i radarsku tehnologiju... ili samo - Nikola Tesla. Zato smo na ulicama Beograda i pitali naše sugrađane - znaju li ko je bio Nikola Tesla?

"Danas smo, baš jutros bili u Muzeju Nikole Tesle, bio je besplatan ulaz, svašta su nam nešto ispričali. Dosta toga znamo o Nikoli Tesli, znamo kad je rođen - na današnji dan, znamo i da je umro 7. januara, na Božić", rekla nam je jedna sugrađanka.

"Znam da je bio veliki patriota i veliki Srbin, to znam", glasio je jedan od odgovora, dok nam je jedna sagovornica rekla: "Bio je veliki. Bio je interesantan kao čovek i mnogo toga nam je dao svojim radom".

Od vremena Teslinog stvaranja prošlo je više od jednog veka, te je danas najvažnije sačuvati od zaborava sve što nam je ostavio. 

U znak sećanja na velikog srpskog naučnika, mnoge ustanove i institucije u našoj zemlji nose njegovo ime. Međunarodni aerodrom u Beogradu nosi naziv Nikola Tesla, kao i, između ostalog, Elektrotehnički institut u Beogradu, ali i dve termoelektrane u Srbiji. Institucija koja čuva zaostavštinu Nikole Tesle je Muzej Nikole Tesle koji se nalazi u Krunskoj ulici u Beogradu. U njemu ima više od 120.000 originalnih dokumenata i više od 2.000 knjiga i časopisa iz Teslinog doba. Veliki deo arhivske građe u okviru zaostavštine Nikole Tesle je od 2003. godine ušao i u registar Uneska pod nazivom "Pamćenje sveta".

Lik i delo Nikole Tesle, 20 godina unazad, promoviše Teslina naučna fondacija - kako u Srbiji, tako i u Americi gde je proveo najveći deo svog života. Na panel diskusiji, organizovanoj u Beogradu, poznavaoci kažu da su Teslina otkrića toliko velika, da nikada ne možemo znati baš sve. 

"Dovoljno nije nikad, jer Tesla je toliko veliki. Imam 70 godina, od svoje šeste godine se bavim Teslom i ne znam dovoljno. Tesla je toliko veliki da je to praktično nemoguće. Kad ljudi naprave scenario i kažu da hoće da naprave film o Tesli, ja pitam koji deo, koji segment njegovog života. To je praktično nemoguće", naveo je Nikola Lončar, predsednik Tesline naučne fondacije.

Moguće je, međutim, znanje o Tesli širiti i prenositi budućim generacijama. U tom cilju, fondacija realizuje projekte "Teslin narod" i "Teslini klubovi".

"Ono što trenutno pripremamo kao jedan od naših budućih projekata je modernizacija i otvaranje jedne nove veb platforme pod okriljem Tesline naučne fondacije, gde ćemo i te kako sakupiti i postaviti materijale koji će biti dostupni širom sveta i, eto, to je možda i najbolji način kako se mi trenutno borimo da lik i delo Nikole Tesle ostane zapamćeno", zaključio je Srđan Sotirov, predsednik Upravnog odbora Tesline fondacije u Srbiji

Povodom Teslinog rođendana, i u svetu se održavaju brojne manifestacije - u SAD-u i Kanadi organizuje se poseban spektakl "Tesla Ekspo", a sve u cilju da se delo Nikole Tesle sačuva od zaborava.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()