Na desetine majki i dalje čeka subvencionisane stambene kredite

Do subvencionisanog stambenog kredita preko trnja - kao najveće prepreke poznavaoci navode lošu komunikaciju između lokalnog i državnog nivoa vlasti, gde zbog nepoznavanja procedura ispaštaju majke.

Autor: Bojana Petrušijević
03.12.2022. 20:05
  • Podeli:

Na desetine majki u ovom trenutku čeka na subvenciju za stanove od države kako bi podigle kredit i došle do svoje prve nekretnine. 

Ono što je kao dobra mera za podizanje nataliteta prošle godine obećano - do sada nije ispunjeno. Upravo zbog toga su iz udruženja "Mame su zakon" slale dopis resornim ministarstvima sa pitanjem: 

Kada će novopečene majke moći da skuće svoju porodicu?

Do subvencionisanog stambenog kredita preko trnja - kao najveće prepreke poznavaoci navode lošu komunikaciju između lokalnog i državnog nivoa vlasti, gde zbog nepoznavanja procedura ispaštaju majke. 

Iako ispunjava sve uslove, Dajana nije dobila ključ svog stana zahvaljujući subvenciji.

"Pre toga smo pozivali i lokalnu samoupravu, kao i sva tri ministarstva, molili da nam objasne i zadužili advokate i pored svega toga, mi smo napravili grešku u koracima jer nije imalo ko da nam kaže kako to treba da funkcioniše", kaže Dajana Jovanović.

I ona nije jedina. Iz udruženja "Mame su zakon" naglašavaju da problem može biti i to što je potpisan ugovor, a ne predugovor za stan. Uz to, komisija koja odobrava zahteve nije zasedala jer je Vlada bila u tehničkom mandatu.

"Određeni rokovi koji postoje i u zakonu, i u samoj uredbi se ne poštuju od strane onih, u sastavu komisije koja treba da donese odluku da li su zahtevi u redu ili nisu u redu. S tim u vezi, bilo je nekih zahteva koji su se čekali i više od 80 dana. Sami investitori ili banka ili prodavci nemaju toliko visok prag razumevanja kada su u pitanju ove subvencije", kaže Tatjana Macura.

Pa se zbog toga dešava da investitor stan proda sigurnom platiši, pre nego majci koja čeka na subvenciju države. U

 udruženju "Mame su zakon" koje je slalo dopis Ministarstvu za rad i socijalna pitanja kažu da očekuju da se izmeni uredba kako bi žene lakše dolazile do kredita.

"Ali isto tako da se izvrši obeštećenje za majke koje su odbijene u prvom talasu zahteva. Tako da, ima dosta posla, ali mislim da nema prostora za čekanje- i nadam se da će nam ministri i svi oni zaduženi za ovo pitanje biti agilniji nego do sada", kaže Macura.

Kako iz Ministarstva za brigu o porodici navode, dodeljeno je 60 subvencija za stan. One koje je nisu dobile kažu da je problem i uslov što mame treba da podnesu zahtev do prvog rođendana svog deteta. Zbog pritiska vremena - najvažnije je da se nova komisija što pre sastane i odluči o zahtevima.

Očekuje se da će žene koje su odbijene moći ponovo da konkurišu i podnesu zahtev.

Iako se ne zna kada će tačno zahtevi biti odobreni - barem se zna da ima novca.

Ministar finansija Siniša Mali tvrdi da je u budžetu izdvojen novac za subvencije, kao i da će one iznositi maksimalno 20.000 evra.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()