"Ne damo Šodroš": Novosađani brane priobalje

Na tom priobalju trebalo da „nikne Novi Sad na vodi“, kažu aktivisti

19.10.2022. 17:59
  • Podeli:
sodros_protest_Novi Sad_Facebook-1666194887030.webp Foto: Facebook/Dunavac Šodroš

Oko sto građana koji se protive izgradnji mosta u produžetku Bulevara Evrope u Novom Sadu, okupljaju se već drugi dan na Šodrošu.

Za razliku od jučerašnjeg dana, kada je na protestu došlo do sukoba aktivista i policije, danas je bilo mirno.

Okupljeni su uzvikivali parole „Ne damo Šodroš“ i „Čija šuma – naša šuma“, dok je kordon policije štitio kineske radnike - izvođače i projektante China road and bridge. Finansijer radova je Vlada Srbije, a investitor Koridori Srbije.

Aktivistkinja Marijan Mutavčieva saopštila je da se građani već dve godine unazad bave ovim problemom.

"Krenula je ujdurma oko novosadskog priobalja, a spremali smo se za taj Generalni urbanistički plan koji je doneo promenu namene zemljišta u građevinsko. U međuvremenu se desio plan generalne regulacije mosta, u aprilu, kada smo shvatili da je to jedan amortizer koji treba da posluži spletu okolnosti oko priobalja i promeni nameni zemljišta. Jer, ko bi se bunio protiv mosta“, naglasila je.

Ali je taj plan, dodaje, iskorišćen kao uvod u pomenute promene, gde bi na tom priobalju trebalo da „nikne Novi Sad na vodi“.

"Pošto je prošao Generalni urbanistički plan, u trenutku kada se desila seča 11.juna mi smo podneli zahtev za hitan inspekcisjki nadzor, i do danas nismo dobili odgovor zašto je drveće posečeno. Mi pretpostavljamo da se radi o nekom pristupu ka brodogradilištu, kojim će ići radnici i mehanizacija do brodogradilišta, gde će, kako smo čuli, biti ta neka njihova betonjerka“, rekla je Mutavčieva.

Član Gradskog veća Novog Sada zadužen za saobraćaj Aleksandar Kravić izjavio da gradske vlasti imaju potrebne dozvole za početak pripremnih radova za gradilište budućeg četvrtog mosta preko Dunava u tom gradu i dodao da nisu tačne izjave ekoloških i opozicionih aktivista da takve dozvole ne postoje.

Potom je i preduzeće „Koridori Srbije“ saopštilo da postoje sve neophodne dozvole za početak radova na izgradnji mosta na obilaznici oko Novog Sada, čemu se protive ekološki aktivisti i građani.

Desetoro ekoloških i stranačkih aktivista juče je privedeno i protiv njih je podneto ukupno 11 prekršajnih prijava za remećenje javnog reda i mira, kao i dve krivične, zbog navodnog napada na službeno lice u vršenju dužnosti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()