Ne piše im se dobro: Šta će biti sa psima lutalicama u Srbiji nakon promene propisa?

Ukoliko dođe do promene zakona, pa životinje sa ulice budu smeštene u karantin, a ne u prihvatiliste - šta onda?

Autor: Kristina Koturanović
06.07.2023. 21:58
  • Podeli:

Na putu evropskih integracija, Srbija mora da uskladi brojne propise sa zakonodavstvom Evropske unije, a među njima je i Zakon o dobrobiti životinja. Međutim, saradnja između civilnog sektora i Ministarstva u Radnoj grupi za promenu zakona, ne odvija se na način koji bi doneo najbolja rešenja za taj problem.

U toku je rad na izmenama Zakona o dobrobiti životinja. Međutim, kako kažu sagovornici UNE, on bi mogao da propiše da psi, nađeni na ulici, ne budu smešteni u prihvatilište, već eutanizovani.

"To bi bio retrogradan zakon. I to bi bio zakon koji nije human i koji ne ide na čast jednoj zemlji, jednom sistemu. Da li čovek voli životinje, da li ima osećaj prema životinjama, prema cveću, prema biljkama, prema prirodi - određuje i kakav je taj čovek", kaže za UNU predsednik Udruženja za zaštitu životinja "Kasper" Petar Đorđević.

Ukoliko dođe do promene zakona, pa životinje sa ulice budu smeštene u karantin, a ne u prihvatiliste - šta onda?

"Sama ta činjenica da postaju vlasništvo karantina, otvara razne teorije. Posle karantina je tačka - apsolutno nemamo nikakve informacije šta dalje, ne piše da će se udomljavati, ne piše da će biti prebačeno u prihvatilište", objašnjava za UNU Jelena Jevtović iz Unije poslodavaca Srbije. 

Problematično je to što se ne menja tekst važećeg Zakona iz 2009. godine, već se menjanju odredbe Nacrta iz 2015. sa izmenama iz 2019. godine. Kažu - obratili su se Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, međutim:

"Oni nisu rekli ništa, niti na naš zahtev, niti na zahtev radne grupe da se proširi mandat - nikakav odgovor nismo dobili", kaže Jevtović. 

Televizija UNA pitala je Ministarstvo poljoprivrede za komentar, međutim odgovor nismo dobili. Iz Unije poslodavaca Srbije se ipak nadaju da će Ministarstvo imati sluha za njihove zahteve. 

Ukoliko ne budu imali - kažu da će koristiti sve resurse da upoznaju javnost sa problemom, a zatim će se obratiti nadležnim institucijama koje mogu uticati na neke njihove odluke.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()