"Nedelja sećanja i zajedništva" od utorka do petka u školama u Srbiji

Nedelja sećanja i zajedništva će od naredne školske godine biti deo školskog kalendara

04.05.2024. 15:43
  • Podeli:
Tuga deca Vladislav Ribnikar Tanjug STRAHINJA AĆIMOVIĆ-6453caea926cb.webp Foto: Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Odlukom Vlade Republike Srbije obrazovana je Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. Radna grupa je predložila organizovanje Nedelje sećanja i zajedništva u svim školama u Srbiji od 7. do 10. maja.

Pozivamo osnovne i srednje škole da, godinu dana od svirepih zločina u beogradskoj školi, u Duboni i Malom Orašju, a sedam meseci od strašnog zločina u Niškoj Banji, u Nedelji sećanja i zajedništva, aktivno izraze poštovanje prema tragično prekinutim životima. Cilj Nedelje sećanja i zajedništva je odavanje poštovanja žrtvama, podrška njihovim porodicama, prijateljima i široj zajednici, kao i razvoj vrednosti, veština, znanja i kritičkog razmišljanja kod učenika, potrebnih za život u savremenom društvu, kroz realizaciju aktivnosti koje su usmerene na negovanje kulture sećanja, razvoj i promociju humanosti, empatije, tolerancije, poštovanja i dijaloga, navedeno je u dopisu Ministarstva prosvete koji je stigao na adrese osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Nedelja sećanja i zajedništva će od naredne školske godine biti deo školskog kalendara i nadamo se da će biti prihvaćena i podržana u školskoj zajednici, istaknuto je u dopisu.

U Nedelji sećanja i zajedništva u školskoj zajednici mogu da se afirmišu postojeće aktivnosti, da se razvijaju i izvedu nove:

  • tematske priredbe sa obuhvatom više uzrasnih grupa učenika
  • različite radionice ili literarni/likovni konkursi u kojima učenici mogu da izražavaju svoja razmišljanja i emocije o temama sećanja i zajedništva kroz slike, pesme, eseje ili dramske predstave
  • organizacija humanitarnih i volonterskih aktivnosti
  • humanitarna izložba kreativnih produkata
  • humanitarni koncert
  • prikupljanje garderobe, školskog pribora i kniga za ustanove i organizacije koje pomažu deci
  • akcije kou su usmerene na očuvanje prirode i životne sredine


Sakupljena sredstva u okviru humanitarnih aktivnosti mogu se opredeliti najugroženijim osobama u lokalnoj sredini ili domaćinstvima i ustanovama u kojima žive stariji sugrađani.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()