Nemamo pristup ni mrtvačnicama, ni grobnicama: Sudbina Srba otetih na KiM 1998. i dalje nepoznata

Radna grupa o nestalima sa Kosova i Metohije nije zasedala tri godine, a taj proces je stopirao Aljbin Kurti

Autor: Lena Sladojević
14.05.2024. 21:02
  • Podeli:

Prošlo je 26 godina od prvih organizovanih otmica i ubistava Srba na Kosovu i Metohiji, a i dalje se traga za 570 osoba. Povodom godišnjice otetih Srba, Udruženje porodica "Kosmetski stradalnici", Crveni krst Srbije, Komisija za nestala lica, apelovali su da Međunarodna zajednica ponovo pokrene proces za  pronalaženje nestalih lica.

Masovne i pojedinačne otmice tada označena kao teroristička organizacija, takozvana OVK, organizovala je 22. i 23. aprila 1998. godine. U to vreme su sa kućnog praga kidnapovani i ubijeni meštani u Gornjem Ratištu i Dašinovcu, koji su svi imali više od šezdeset godina. Do danas, porodice otetih i stradalih ne mogu da nađu ni svoje najbliže, ni mir.

"Da pomenemo sve te naše mučenike koji su stradali ni krivi, ni dužni, koji su bili na svojim ognjištima, uglavnom stariji ljudi, nejač, ubijeni su, mučeni su, masakrirani su, silovani. Ja dok vam ovo govorim, nije mi dobro, verujte, a tuga je i bol veća što još niko do dana današanjeg, nije kažnjen za sve te strašne zločine", rekla je  predsednica Udruženja porodica "Kosmetski stradalnici" Nataša Šćepanović.

Uz posredovanje Međunarodnog  Komiteta Crvenog krsta, u nekim mestima su žene i deca oslobođeni, a četrdesetoro muškaraca su pripadnici takozvane OVK odveli u logore za Srbe, iz kojih niko nije oslobođen.

"Da na samom početku izrazim žaljenje što proces rasvetljavanja sudbine nestalih više decenija i što porodice toliko dugo čekaju na odgovor, čekaju na istinu i pravdu. Ova konferencija je prilika da se svi podsetimo naših obaveza i da u izvršavanju istih damo svoj maksimum", ističe generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović.

Radna grupa o nestalima sa Kosova i Metohije nije zasedala tri godine. Prema rečima predsednika Komisije za nestala lica Vlade Srbije, taj proces je stopirao Aljbin Kurti.

"I međunarodni zvaničnici i oni koji predstavljaju privremene institucije Prištine, znači za njih i dalje srpske žrtve ne postoje. Za njih i dalje ne postoje grobna mesta, imamo dosta pouzdanih informacija, imamo dosta preciznih informacija i tu je ono što nas posebno mnogo brine. Ni Evropska komisija, niti Međunarodni savet Crvenog krsta imaju snage da Prištinu koja je blokirala proces pre tri godine nateraju da nastavimo da radimo", objašnjava predsednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljko Odalović.

Do trenutka stopiranja procesa rešeno je 1.008 slučajeva, međutim predstavnici Komisije za nestala lica više nemaju pristup ni mrtvačnicama, ni grobnicama. Nadaju se da će Međunarodne institucije prepoznati koliko je važno rešavanje ovog problema, jer samo tako može da dođe do stabilizacije odnosa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()