Nevreme nije imalo milosti prema usevima: Poljoprivrednici u Srbiji na velikim mukama

Ova godina sa nepogodama nadovezala na prošlu sa velikim sušama

Autor: Mina Milovanović
24.07.2023. 19:38
  • Podeli:

U Srbiji su visoke temperature, međutim već u sredu očekuje se promena vremena koja može da donese nepogode kao prethodne nedelje. 

Zbog posledica nevremena praćenog gradom koje je pogodilo Arilje, proglašena je  vanredna situacija u tri mesne zajednice. Velika šteta naneta je putnoj infrastrukturi, domaćinstvima i usevima. 

Do kraja sledeće nedelje biće utvrđena šteta na objektima i usevima od nevremena koje je pogodilo Zaječar, a do kraja septembra biće izgrađene nove kuće, koje su izgorele u požaru.

"Sva sreća što je obuhvat ove katastrofe bio najviše na centru grada i na levoj obali Crnog Timoka prema Kotlujevcu i zahvatio sela Nikoličevo, Veliki Izvor i deo sela Vražogrnac. Obarana su stabla, grad je uništio gotovo sve useve. Sva sreća da nema ljudskih žrtava", istakao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

"Uništeno je, što je najviše tragično, naši vrlo moderni voćnjaci pod jabukama, pod malinama, koja trpi čitavo proleće probleme. Komisije za procenu štete koje su formirane u lokalnim samoupravama imaju obavezu da jedan vrlo težak i složeni proces završe", rekao je za UNU ekonomista Milan Prostran

Nevreme je pogodilo i žitorodna područja  Vojvodine, Mačve, Stiga i Pomoravlja. Praktično je čitava Srbija bila pod udarom jake oluje i pretrpela štetu.

"Ne mogu se svakako nadoknaditi sve štete koje su načinjene, govorim ovog puta samo o poljoprivredi, ali bar koliko toliko da se ublaže posledice i da se naši poljoprivredni proizvođači koliko toliko obeštete, da ne odu u totalni bankrot i da im se ostavi mogućnost da se i dalje bave poljoprivredom", naglašava Prostran. 

Ova godina sa nepogodama nadovezala na prošlu sa velikim sušama, što će veoma loše uticati na domaće poljoprivrednike. Pretpostavlja se da će se štete meriti milijardama, ali država će svakako morati da pomogne ratarima, kako ne bi otišli u bankrot.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()