Ništa lepše nego svoj na svome: Kako žive porodice koje je skućila država?

Možemo slobodno reći da je jedna od boljih vesti 2022. godine definitivno i konkurs Ministarstva za brigu o selu zahvaljujući kojem se 500 porodica skućilo.

Autor: Lena Sladojević
04.01.2023. 20:09
  • Podeli:

Konkurs je nastao u želji da srpska sela ponovo ožive, a zainteresovanost za ovaj projekat je bila toliko velika da su dobijali i po 15 zahteva dnevno. Porodici Šimić, sreća je zakucala na vrata ali smo im zakucali i mi.

Ranog prazničnog jutra uputili smo se ka selu Blendija opštine Sokobanja, kako bi došli do porodice Šimić koja je konačno rešila stambeno pitanje. Da li su verovali da će dobiti kuću, kažu - ne.

"Ni sami nismo verovali dok nismo potpisali bukvalno sve to, a srećni smo bili svi i rodbina, kako su oni iz Bosne, tamo su daleko, nisu ni oni verovali sve dok nismo potpisali taj ugovor", kaže Ervin Šimić.

Sedam godina su bili podstanari baš u ovoj kući.

"Kada smo dobili dete preselili smo se na selo, jer je stan u kojem smo živeli u Soko banji bio mnogo mali, a bilo nas je previše i onda smo prešli ovde da stanujemo. Odborili su nam iz ministarstva da nam kupe ovu kuću i rešili smo jedno veliko pitanje", priča njegova supruga Jelena.

Kako najavljuju iz nadležnog resora i ove 2023. godine biće realizovan ovakav projekat.

" Jedan od uslova ministarstva za brigu o selu je da kuća bude uslovna, sa druge strane važno je da ima okućnicu i plac i ministarstvo je opredelilo sredstva u visini 10.000 evra, odnosno 1.200.000 dinara što je i maksimum po konkursu", pojasnio je Slaviša Krstić, član Opštinskog veća Sokobanja.

Kuću su samostalno renovirali, što se kaže "sa deset prstiju", i pored svojih redovnih poslova. Zamislili su još puno toga da srede. Kao roditelji dvoje mališana, posebno im je drago da su ove praznike dočekali u svom domu i to na baš na selu.

Svima koji se premišljaju da li da konkurišu ove godine, savetuju da to urade.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()