Noć veštica u Srbiji: Zabava za mlade i razlog za polemiku

Kao magijski ritual koji potiče iz keltske kulture, Halovin je svake godine razlog za staru polemiku: Sveti Luka ili Noć veštica

Autor: Bojana Petrušijević
31.10.2022. 20:22
  • Podeli:

Večeras se širom planete obeležava Noć veštica. Na društvenim mrežama u Srbiji vodi se stara polemika: Da li treba slaviti Svetog Luku ili Noć veštica? Iako se koplja lome uz dosta žuči u nekim slučajevima, u ovom trendu ipak najviše uživaju deca.

Bundeve se puše, spremaju se kolači, a maske koje deca nose osmišljavaju se nedeljama pred Noć veštica. Mališani koji su se zadeslili u glavnoj pošti Srbije dobili su maske i čestitke nakon čega nastavjaju obeležavanje praznika.

Noć veštica ili Halovin (engl. Halloween) je vid zabave za mlade, ali i magijski ritual koji je deo keltske kulture. On simbolizuje dan kada se mešaju živi i mrtvi, ali i dan kada se prelazi na novo godišnje doba.

Kulturolozi iz Srbije o ovom prazniku imaju rigidniji stav, jer se, kako tvrde, paganski običaji olako prihvataju.

"To je samo dokaz da se narod udaljio od čiste izvorne vere. Svakako da taj dan, to slavljenje Noći veštica, nije ni u hrišćanskoj, ni u pravoslavnoj tradiciji. Ako ćemo pravo i iskreno da sudimo, i da posmatramo kontekst pravoslavne tradicije, onda možemo reći: danas se slavi jedan od prvih jevanđelista i apostola – sveti Luka", kaže za UNU kulturolog Jovan Janjić.

I dok u Srbiji inflacija divlja, a domaćini svode računicu za slavu, stižu i ekonomske predikcije iz kolevke proslavljanja Noći veštica. Prema podacima Nacionalne maloprodajne asocijacije, potrošnja za Noć veštica u Americi će dostići nivo od 10,6 milijardi dolara.

Kriza izgleda odmara kada se veštice povampire... 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()