Nova godina drveća: U dvorištu Sinagoge posađena crvenolisna šljiva povodom Tubišvata

Praznik označava vreme buđenja prirode i vreme kada u Izraelu cveta divlji badem

27.01.2024. 15:17
  • Podeli:
sađenje stabala crvenolisne šljive u novom sadu, 27 jan 2024 - foto Tanjug JKP Gradsko zelenilo Novi Sad (1)-65b51060863e1.webp Foto: Tanjug/JKP Gradsko zelenilo Novi Sad

Gradsko zelenilo saopštilo je danas da je sa decom iz Dečijeg kluba Jevrejske opštine posadilo u dvorištu Sinagoge stablo ukrasne šljive povodom jevrejskog praznika Tubišvat koji najavljuje "novu godinu drveća". 

"Već nekoliko godina sarađujemo sa Jevrejskom opštinom povodom praznika drveća. Ukrasna šljiva koju sadimo ove godine je vrsta koja ima umereno razvijenu krošnju, crvenkasto lišće i roze cvetove i idealna je za sadnju u urbanom okruženju. Gradsko zelenilo se s radošću odaziva inicijativama koje promovišu sadnju drveća, jer je to korisno za ceo grad i za sve građane", piše u saopštenju.

Dodaje se da će Gradsko zelenilo tokom februara i marta po nalogu gradonačelnika Milana Đurića i u saradnji sa gradskim timom za ozelenjavanje nastaviti sa sanjom drveća u gradu i prigradskim naseljima, kao i sa zimskim održavanjem drveća i žbunja u parkovima i drvoredima, koje će tretirati crvenim i plavim uljem, koja sadrže specijalno odabrane fungicide i insekticide.

"Zimsko tretiranje je značajna mera u suzbijanju biljnih bolesti i štetočina na svim vrstama drveća i žbunja u urbanim sredinama, koji se primenjuje u najrazvijenijim gradovima Evrope i sveta. Zdravstveni tretman plavim i crvenim uljem značajno će unaprediti zaštitu drveća i žbunja od štetnih organizama tokom vegetacije", izjavio je direktor Gradskog zelenila Miloš Egić.

Foto: Tanjug/JKP Gradsko zelenilo Novi Sad

U saopštenju se ističe da je koordinator kluba Jevrejske opštine Novi Sad Marija Nedeljković kazala da Tubišvat označava vreme buđenja prirode i vreme kada u Izraelu cveta divlji badem.

"Povodom praznika Tubišvat već nekoliko godina u saradnji sa Gradskim zelenilom deca iz Dečjeg kluba jevrejske opštine Novi Sad sade sadnice drveća u porti novosadske Sinagoge. Tubišvat predstavlja jednu od četiri Nove godine - Novu godinu drveća. Običaj je da se jede razno koštunjavo i suvo voće i da se zasadi barem jedno drvo", zaključila je Marija Nedeljković.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()