Obeležava se Svetska nedelja dojenja: Koliko je ono važno za mamu, a koliko za bebu

Dojenje je prirodan i najzdraviji način ishrane bebe, a u svetu i kod nas, ova nedelja posvećena je upravo tom činu

Autor: Dušan Ivković
01.08.2023. 20:45
  • Podeli:
dojenje shutterstock-64c91fd03a7ad.webp Foto: Shutterstock

Kakav je vaš stav o dojenju na javnom mestu? 

Nešto što bi trebalo da nam bude sasvim prirodno, u našem društvu predstavlja tabu. 

Upravo zbog toga, prvih dana avgusta obeležava se Svetska nedelja dojenja, a mi smo istraživali koliko je ono važno kako za mamu tako i za bebu.

Da li vi jedete na ulici? Gotovo da nema osobe na svetu koja se nije nekada hranila na javnom mestu. 

Zašto bi onda to bilo problematično za bebe? Dojenje je prirodan i najzdraviji način ishrane bebe, a u svetu i kod nas, ova nedelja posvećena je upravo tom činu.

"Svetska nedelja dojenja održava se u preko 180 zemalja sveta a kod nas evo već 18 godina. Cela priča dojenja je ne samo hrana nego je i ljubav, i povezanost", kaže Gordana Plemić ispred udruženja 'Roditelj'.

Upravo zbog ljubavi i povezanosti koja se rađa između mame i bebe, svi treba da im budemo podrška, što neretko baš i nismo.

"Nismo podrška mamama u smislu da govorimo o tome šta to danas znači biti i kako danas izgleda život jedne mame. Možda je pre nekih 20, 30 godina ona imala neku drugu podršku nekako svoje porodice, šire, uže, prijatelja, dok je danas ta jedna mama poprilično sama. I čini mi se da kao društvo treba prvo da je čujemo, da vidimo šta su to njene potrebe, na koji način možemo da joj pomognemo da bi ona bila jedna mama koja na najlakši mogući način prevazilazi te neke promene jer samim tim kada se rodi jedna beba rodila se i jedna mama", ističe Plemić.

A da bismo znali da pružimo pravu podršku, neophodno je da znamo i zbog čega je dojenje jako bitno, naročito u prvoj fazi života jedne bebe.

"To je priroda napravila kao jedinstveni spoj između mame i bebe - mi to zovemo bela veza. Postoji i crvena veza što je pupčana vrpca a ovo je bela veza. Napravljeno je tako da mamin organizam prepoznaje potrebe deteta te se mleko u određenom momentu stvara sa različitim sadržajem da bi zadovoljilo potrebe deteta, npr. mamin organizam prepozna da se dete prehladilo, razbolelo, da ima neki virus ili neku infekciju i onda se u maminom mleku stvaraju antitela da izleče faktički dete", kaže Jelena Vasojević ispred udruženja 'Halo beba'.

Iz ovoga zaključujemo samo jedno, dojenje je za bebu od vitalnog značaja. 

Zbog toga kao društvo ne bi smeli da pravimo problem oko mesta gde se beba hrani.

"Dojenje na javnom mestu, to je nešto što stalno apelujemo da je najnormalnija stvar na svetu. Kao što svako od nas pojede sendvič ili picu u tržnom centru, parku ili na ulici, isto tako i beba ima pravo da jede gde hoće i kad hoće, to i jeste poenta dojenja, a da mi kao društvo ne gledamo na to sa nekom neprijatnošću", dodaje Vasojević.

Glavna manifestacija svetske nedelje dojenja zakazana je za subotu od 11 do 14 u Dorćol placu. 

Pored edukacije, mame će moći da podele svoja iskustva, tate da se obrazuju a svi ostali da pruže prekopotrebnu podršku.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()