Obeležavamo Međunarodni dan zagrljaja: UNA proverava - da li je zaista lekovit?

Istraživanje pokazuje da je ljudima u proseku potrebno 13 zagrljaja dnevno

Autor: Jana Jakšić
21.01.2024. 20:45
  • Podeli:

Kada ste poslednji put zagrlili neku dragu osobu? To je prvi dodir koji svako od nas dobije kada se rodi, a opet, vremenom sve manje ga praktikujemo. 

Na današnji, Međunarodni dan zagrljaja, proveravali smo koliko su tačne tvrdnje koje kažu da je zagrljaj lekovit.

Zagrljaj je čin obuhvatanja rukama oko vrata, struka ili leđa jedne ili više osoba iz milošte ili ljubavi. Iako tako kaže definicija, on u praksi ima neuporedivo veće značenje.

Kako navode naši sagovornici, 'jako su važni, čine život lepšim i sadržajnijim'.

I ne samo to. Stručnjaci kažu da iskreni zagrljaj prijatelja, članova porodice, partnera pa čak i potpunog neznanca ima lekovit uticaj na naše telo.

"Na taj način se luče neki neurotransmiteri i razni hormoni, endorfin, serotonin i na neki način se čovek oseća bolje i relaksiranije. Automaski utiče na to da se čovek opusti i da se otkucaji srca normalizuju i uravnoteže", kaže psiholog Snežana Repac.

Međunarodni dan zagrljaja obeležava se gotovo četiri decenije, a nije slučajno što se on obeležava baš 21. januara jer je između ostalog, jedan od najboljih saveznika u borbi protiv postpraznične depresije.

"Baš je u ovim danima važno, jer smo se za novogodišnje praznike svi grlili, ljubili, radovali jedni drugima i onda nam vreme donese povratak na posao u rutinu i ovaj dan koji je podsećanja na to baš treba da vrati tu atmosferu", ističe Repac.

Neki zagrljaji su sasvim kratki, neki vrlo dugi, ali suština je - "što češće - to bolje".

"Naš narod se inače ljubi tokom susreta i čestitanja tri puta što dovodi do zagrljaja, nekome je možda ta distanca prevelika, nekome baš prija, ali to je sasvim optimalna distanca kada se ljudi približe i osete nečiju vibraciju i energiju", dodaje Repac.

Istraživanje pokazuje da je ljudima u proseku potrebno 13 zagrljaja dnevno. Zbog toga ,bio međunarodni dan zagrljaja ili ne, ne zaboravite da nekoga zagrlite danas, sutra i svakog dana. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()