Obeležene 94 godine od smrti Arčibalda Rajsa

Član Gradskog veća Jovan Jokić istakao je da se današnjom ceremonijom sećamo jednog od najvećih prijatelja srpskog naroda, koji je u Srbiju došao 1914. godine na poziv srpske vlade

08.08.2023. 14:50
  • Podeli:

Na spomenik Arčibaldu Rajsu danas je položen venac povodom ceremonije obeležavanja 94 godine od njegove smrti, saopštio je danas gradski Sekretarijat za informisanje.

Državnu ceremoniju predvodio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, a vence su položili i predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva odbrane, Ambasade Švajcarske u Srbiji, kao i predstavnici nekih građanskih udruženja.

Član Gradskog veća Jovan Jokić istakao je da se današnjom ceremonijom sećamo jednog od najvećih prijatelja srpskog naroda, koji je u Srbiju došao 1914. godine na poziv srpske vlade.

Foto: Tanjug/Beoinfo

Jokić je podsetio da je Rajs došao da istražuje zločine austrougarske, nemačke i bugarske vojske nad civilnim stanovništvom, i da je iza njega je ostalo mnogo pisanih dela, među kojima se izdvaja "Čujte Srbi".

Arčibald Rajs je sahranjen u Beogradu, ali po sopstvenoj želji njegovo srce u urni je preneto na Kajmakčalan, gde je pohranjeno zajedno sa oslobodiocima Solunskog fronta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()