Obezbeđena psihološka podrška za sve: Dve telefonske linije za one kojiima treba pomoć nakon tragedije na Vračaru

U pucnjavi je ubijeno osam đaka i školski čuvar

03.05.2023. 15:47
  • Podeli:
Tan2023-05-0315210209_3 pucnjava na vračaru foto vladimir sporčić-645265cd18f9b.webp Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić istakla je na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom pucnjave u OŠ „Vladislav Ribnikar“, da će Institut za mentalno zdravlje „organizovati dve telefonske linije za sve one koji osećaju potrebu za psihološkom podrškom“.

„Razgovarala sam sa direktorkom Instituta prof. dr Milicom Pejović i o tome da će svako ko bude osetio potrebu da sa nekim razgovara lično, biti primljen u Institut na razgovor“, rekla je ona.

Ministarka zdravlja je još navela da će u svakom Domu zdravlja, pedijatrijskoj ambulanti, školama, biti psiholog kome će deca i roditelji moći da se jave ukoliko imaju problema.

Ministarka zdravlja bila je vidno potresena dok je govorila o tragediji koja se dogodila u vračarskoj školi kada je učenik sedmog razreda pištoljem ubio osmoro dece i radnika obezbeđenja, a ranio šestoro učenika i nastavnicu.

Grujičić je govorila i o trenutnom stanju povređenih učenika i nastavnice.

"Troje dece je u Tiršovoj, četvoro dece i nastavnica su u Urgentnom, dečaci iz Tiršove su stabilno i van životne opasnosti, devojčica je kritično jer ima prostrelne rane glave. Oštećenje je veliko, bore joj se za život. Devojčica u Urgentnom je stabilno, dečak koji je prostreljen kroz grudi i vrat je na operaciji, moraće da se radi više intervencija. Nastavnica ima povredu karlice i ruku, na operaciji je i u životnoj opasnosti", saopštila je Grujičić.

Izrazila je iskreno sučešće roditeljima koji su jutros izgubili svoju decu.

Podsetimo, zločin se dogodio za vreme prvog školskog časa, a dečak je na osnovu jasno isplaniranog plana došao u školu i već na vratima upucao čuvara, a zatim i tri devojčice. Svoju nameru je nastavio u kabinetu za istoriju, gde je ranio nastavnicu i ubio još pet đaka. Nakon toga se prijavio policiji i sačekao hapšenje u dvorištu, a kod sebe je imao dva pištolja i četiri molotovljeva koktela. 

Policija je saopštila da je dečak mesec dana planirao zločin i da je imao jasne skice i planove kako će sve izvesti. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()