Od 1. januara novi uslovi za penzionisanje žena

Od 2023. uslov za starosnu penziju biće isti i za muškarce i za žene - 65 godina života i najmanje 15 godina radnog staža.

29.11.2022. 14:25
  • Podeli:
penzioneri stariji ljudi umirovljenici pixabavy-1664287466066.webp Foto: Pixabay

Osim povišica penzija, stiže još jedna novina za penzionere.

Menja se uslov za starosnu penziju za žene

Naime, od 1. januara stupaju na snagu novi uslovi za ostvarivanje prava na starosnu i prevremenu starosnu penziju.

Konkretno, to znači da se za žene granica za odlazak u starosnu penziju pomera na 63 godine i šest meseci života i najmanje 15 godina radnog staža. To znači da će se uslov za odlazak u penziju pomeriti za dva mesece.

Kada je reč o muškarcima, za njih uslov za odlazak u penziju ostaje isti. Da bi to pravo ostvarili i u sledećoj godini biće potrebno da imaju 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Prema zakonu, pomeranje starosnog uslova za žene trajaće sve do 2032. godine kada će uslovi za penziju i muškaraca i žena biti izjednačeni. Oba pola će ići u penziju sa 65 godina života i 15 godina ranog staža.

Ukoliko osiguranici imaju 45 godina radnog staža, godine nisu uslov.

Uslovi za prevremenu penziju

U našem penzionom sistemu i dalje postoji prevremena penzija. Prema ovoj kategorizaciji, od 1. januara 2023. godine muškarcima će za odlazak u prevremenu penziju biti potrebno 40 godina radnog staža da bi u penzionerskim danima mogli da uživaju već sa 60 godina života.

Što se žena tiče, uslov za prevremenu penziju je 40 godina radnog staža i 59 godina i šest meseci života.

Ukoliko se odluče za odlazak u prevremenu penziju, prema podacima Fonda PIO, penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života potrebnih za starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a maksimalno 20,4 odsto.

Pomeranje uslova za odlazak u prevremenu starosnu penziju predviđeno je do 2024. godine, kada će za ostvarivanje ove vrste prava za oba pola biti potrebno 60 godina života i 40 godina staža osiguranja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()