Od petka kažnjavanje za prolazak na crveno samo uz snimak kamere: Kazna i za nezaustavljanje ispred pešačkog

U MUP-u ističu da će vlasniku, odnosno korisniku takvog vozila biti upućen poziv da u roku od osam dana dostavi potpune i lične podatke " o identitetu lica koje je učinilo prekršaj".

06.02.2023. 11:16
  • Podeli:
policija saobraćaj mup republike srbije-1667921581075.webp Foto: MUP RS

Od petka 10. februara saobraćajna policija počinje sa kažnjavanjem vozača koji će prolaziti vozilom na crveno svetlo semafora ispred raskrsnice ili obeleženog pešačkog prelaza, a na osnovu snimaka zabeleženih kamerama sistema video-nadzora grada Beograda, saopšteno je iz MUP-a.

Kako se navodi  u saopštenju, kamere koje su postavljene ispred raskrsnica ili pešačkih prelaza na kojima je saobraćaj regulisan semaforima, pomoću odgovarajućeg softvera detektovaće vozila koja prođu semafor na znak crvenog svetla i automatski beležiti video-snimak učinjenog prekršaja.

U MUP-u ističu da će vlasniku, odnosno korisniku takvog vozila biti upućen poziv da u roku od osam dana dostavi potpune i lične podatke " o identitetu lica koje je učinilo prekršaj".

Pojašnjavaju da to znači da ukoliko vozilom u trenutku činjenja prekršaja nije upravljao vlasnik, vlasnik vozila je dužan da dostavi pisanu izjavu overenu od strane nadležnog organa na osnovu koje se na nesporan način može utvrditi koje lice je upravljalo vozilom u vreme činjenja prekršaja, ističu iz MUP-a.

Podsetimo,  Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana hje novčana kazna u rasponu od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, šest kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca, za prolazak vozila na crveno svetlo semafora, odnosno za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima,

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()