Od sledeće godina nova pravila za ulazak u EU za građane Srbije

Od novembra 2023. moraće da se podnese onlajn zahtev kroz ETIS

27.12.2022. 12:17
  • Podeli:
Pasoš Srbije-639b324d8760e.webp Foto: Profimedia

Od novembra sledeće godine građani Srbije moraće putem interneta da popunjavaju specijalni formular i da podnose zahtev kroz Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS). Ulazak u EU koštaće sedam evra.

Prijava će morati da se popuni najmanje 96 sati pre putovanja što uveliko menja sadašnju situaciju sa ulaskom u Šengen. Iako Hrvatska 1. januara naredne godine ulazi u Šengen zonu za naše državljane i dalje važe ista pravila, da bez vize mogu da borave do 90 dana u zemljama Šengena.

Međutim, od novembra naredne godine, a u međuvremenu otvoriće se u tu svrhu i mobilna aplikacija, biće potrebno da se podnese zahtev u elektronskoj formi u kojoj će morati da budu navedeni podaci iz pasoša ali i lični podaci.

Svi stariji od 18 i mlađi od 70 godina plaćaće sedam evra naknadu, a plaćanje će biti omogućeno karticama.

Maloletnici i lica starija od 70 godina dobiće ETIAS besplatno.

Prvobitno, ETIAS je trebalo da proradi u januaru 2023. ali je njegova primena na kraju ipak odložena do novembra naredne godine.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()