Od Velikog petka do Uskrsa: Koji običaji se praktikuju za najradosniji hrišćanski praznik?

Veliki petak je tužan dan, pa se ni crkvena zvona ne oglašavaju sve do nedelje, kada se proslavlja Vaskrsenje Hristovo

Autor: Lena Sladojević
14.04.2023. 19:43
  • Podeli:

Veliki petak je dan kada je na Golgoti razapet i dan kada je umro Isus Hristos. Isusovo stradanje na Veliki petak predstavlja uvod u Uskrs, odnosno dan kada je Isus vaskrsnuo iz mrtvih.

O običajima koji se praktikuju na Veliki petak i onima za ostale dane uskršnjih praznika, za UNA TV je govorio sveštenik Gligorije Marković.

Srpska pravoslavna crkva na Veliki petak propisuje strogi post "na vodi", što znači da ništa ne sme biti spremljeno na ulju. Ne treba jesti ni ribu, niti piti vino. Veliki petak provodi se skromno, kako u hrani i piću, tako i u mislima, i uz obaveznu molitvu.

To je tužan dan, pa se ni crkvena zvona ne oglašavaju sve do nedelje, kada se proslavlja Uskrs.

"Uveče imamo opelo Hristovo i to su događaji u kojima učestvujemo, gde mi zajedno sa čitavom tvorevinom i čitavim kosmosom pevamo našem tvorcu, oplakujući praktično svoje ljudske odluke koje nas odvajaju od Boga", objašnjava otac Gligorije, paroh hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene na Voždovcu.

Farbaju se i vaskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

"Vaskrsenje je samo kruna koju smo mi dobili na svoje čovečansko postojanje, time što je Bog postao čovek i prošao sa nama čitav put da bi smo mi mogli da živimo životom Svete Trojice. To nisu daleke priče, to nije namenjeno samo eksluzivnima – to je namenjeno svakom čoveku na svetu."

Večernjim bogosluženjima na Veliki petak obeležava se vreme smrti i skidanja sa krsta tela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara, koji predstavlja Hristov grob, iznosi plaštanica. Drugi dan hrišćanske žalosti, na veliku subotu, takođe se provodi u molitvi i tišini.

"Onda se razume taj dan i onda se prelazi u naše domove našu hranu i naše radosti. Onda je svaka naša trpeza u Hristovo ime opet po jevanđeljskim rečima, gde se dvoje ili troje okupe, ja sam sa njima i daću im sve za šta se uzmole."

U nedelju, na dan Vaskrsenja Hristovog, sa svih tornjeva pravoslavnih hramova, dugo, zvone sva zvona. Najavljuju dolazak velikog praznika.

Odlazi se u crkvu na svetu vaskršnju službu. Nakon službe, narod se međusobno pozdravlja rečima: "Hristos Vaskrse!" i odgovara "Vaistinu Vaskrse!"

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()