Odjeci požara u bloku 70: UNA je proveravala koliko su bezbedne zgrade pored Kineskog tržnog centra

Kompletno sve preglede organizujemo mi upravnici, konkretno po pitanju stepenica, isto kada radimo i proveru protivpožarne zaštite, jednom u šest meseci, kaže Ljubiša Banovački

Autor: Zvonko Ninkov
25.01.2024. 20:08
  • Podeli:

Miris paljevine i dalje je u vazduhu oko Kineskog tržnog centra. Od lokala koji su do pre neki dan nudili dobru, a povoljnu robu, ostala je samo garež. Policija ne da da se priđe bliže zbog uviđaja, a kineski prodavci nestrpljivo se vrzmaju da vide šta će dalje.

Šta je uzrok požara u Kineskom tržnom centru u Bloku 70 i dalje nije objavljeno, iako je tokom dana izvršen uviđaj.

Ljudi koji žive u blizini ili kupuju ovde, kažu da im nije svejedno. Vazduh je i dalje zagađen, a brine ih što je ovo već drugi požar u protekle dve i po godine.

Najbliže zgrade su na manje od sto metara i, u teoriji, nije isključeno da se vatra proširi na njih. Zato se sa pravom pitaju - "kako bi se spasavali?" i "jesu li protivpožarne stepenice upotrebljive?"

"Bilo da su spoljne ili unutrašnje, protivpožarne stepenice u višespratnicama morale bi da budu prohodne 365 dana u godini. Međutim, mnogi stanari to ne shvataju ozbiljno i koriste ih kao - svoja skladišta", objašnjava za UNU profesionalni upravnik jedne zgrade Ljubiša Banovački.

Saksije sa cvećem, bicikli, prostor za starudiju... Iako bi u slučaju požara trebalo da budu spas, dovoljno je samo da na jednom spratu postoji prepreka, pa da stepenice postanu opasnost. To ne bi smelo da se dešava, objašnjava profesionalni upravnik Banovački.

U zgradama poput ovih u Jurija Gagarina, stepenište jeste prašnjavo i mračno, ali važno je da stanari uvek mogu tuda bezbedno da prođu.

"Kompletno sve preglede organizujemo mi upravnici, konkretno po pitanju stepenica, isto kada radimo i proveru protivpožarne zaštite, jednom u šest meseci. Proverava se i ispravnost vrata za izlazak, prohodnost puteva, da nije neko ostavio neki kabasti materijal ili nešto drugo", kaže Banovački.

U istom vremenskom roku na protivpožarnim aparatima se proverava da li su oštećeni, korišćeni i koliki je pritisak u njima. I pored toga, posle slučajeva kao što je vatra u bloku 70, stanari se dodatno uplaše.

"Situacija koja je bila juče, sa ovim veliki požarom, tada odmah imamo pozive od stanara da li je njihova protivpožarna oprema ispravna."

U slučaju da nešto nije u redu, upravnici se obraćaju Komunalnoj i Protivpožarnoj inspekciji. Stanari imaju rok od 30 dana da to isprave ili, u suprotnom, sledi novčana kazna.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()