Oldtajmeri i električni automobili u Srbiji: Bili smo na izložbi gde se spajaju prošlost i budućnost

U prostorijama Saobraćajnog fakulteta u Beogradu u toku dana bila su organizovana i predavanja o istorijatu automobilizma u Srbiji

Autor: Tijana Škodrić
20.04.2024. 22:00
  • Podeli:

Putovanje kroz vreme danas je bilo moguće na platou ispred Saobraćajnog fakulteta. Po drugi put na izložbi pod nazivom "Tragovi prošlosti na putu budućnosti" našli su se oldtajmeri i električni automobili. Oči u oči iskustvo i tehnologija, pogled koji je ispratila reporterka Tijana Škodrić.

Sa iskrom u očima i blaženim osmehom, i odrasli i deca, divili su mašinama. Mnogi su morali da pipnu, pa onda i da zavire. Oni koji su se i slučajno ovde zatekli, bili su na pravom mestu i o tome su pričali sa nama.

"Malo da se prošetam ne znajući da je izložba i baš sam se prijatno iznenadila i baš kažem drugarici super što smo prošle da vidimo baš sam se oduševila ovom izložbom", rekla nam je jedna Beba.

"Ovde je predivno, svi automobili su divni", kaže Nikola Jeličić, koji je u kolicima došao da isprati izložbu.

Veliki entuzijasti su jasni po pitanju stava da ako volite automobile ne možete da ih razdvajate.

"Mislim da je zanimljiv spoj, ja volim podjednako i ove najnovije moguće i ove starije oldtajmere pa mi je zanimljivo", kaže mladi Petar Mihailović.

Foto: UNA

"To ne može da se upoređuje definitivno, svako vreme ima neke svoje novine, tako da je posebna prilika za onu vrstu vozila ali ovi su isto posebni", nadovezala se Beba.

Sa time se slažu i oni koji su ljubitelji i električnih automobila.

"Iskreno i jedno i drugo, oldtajmeri su mi od malih nogu sam veliki ljubitelj, inače i električnih vozila, što više znam o tome sve mi je više interesantno. To kod nas ljudi još uvek stavljaju u dve vrste, da kažemo, ali ja inače kao ljubitelj automobila, sve mi je to zanimljivo", kaže Perić Miloš u ime onih koji vole i oldtajmere i električne automobile.

Foto: UNA

Onda se pojavio jedan od najpopularnijih klasika oldtajmera - mercedes 170 Đorđa Erdeljanovića. Deo oldtajmer kluba od osnivanja, crni lepotan napravljen je 1937. godine, a da bi danas ovako izgledao, bila je potrebna višegodišnja restauracija.

"Ovo sam radio baš tri godine, ali to nijedan šraf nije da nije originalan, nema šrafa da je krstaš, već su sa ravnim šrafcigerima, kao i sa svim ostalim delovima. Najteže je sada za star automobil naći majstora, jer ova deca koja su sada automehaničari znaju smao da uključe kompjuter koji će im reći šta je. Ovo je jako težak sport i zahteva puno puno razmižljanja", ističe Erdeljanović.

Đorđe Erdeljanović sa novinarkom UNA televizije, foto: UNA

Posle toliko uloženog truda u ovim predivnim mašinama, ne uživaju samo vozači.

"Maltene ovo je sad profesionalno, jer sada automobili ne služe samo da narod gleda, već da ga narod iznajmi i za filmove i za neka venčanja ili krštenja".

Foto: UNA

Iako mnogi ne žele da razdvajaju automobile, starija garda ne pristaje na kompromis.

"Za nas koji imamo te stare automobile, ovo novo nas ne zanima", zaključio je Đorđe Erdeljanović.

U prostorijama Saobraćajnog fakulteta u toku dana organizovana su i predavanja o istorijatu automobilizma u Srbiji, kao i predavanja o elektromobilnosti.

Foto: UNA
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()