Oni su ranoranioci: Za Prvomajski uranak su se spemili čitav dan ranije

Poučeni iskustvom iz prethodnih godina, izletnici kažu da je najbolje zauzeti mesto dan ranije, a bilo je i onih koji ništa nisu prepustili slučaju pa su u šatorima proveli i prošlu noć

Autor: Jana Jakšić
30.04.2023. 20:55
  • Podeli:

Pripreme za prvomajski uranak uveliko su u toku, a oni najiskusniji, tačnije najnestrpljiviji, su već zauzeli svoja mesta na izletištima. Njihov entuzijazam i uzbuđenje zbog uranka se ne smanjuje, bez obzira na to što sunca verovatno neće biti.

Iako se čine kao bezbrižna mesta, izletišta se svakog Prvog maja pretvaraju u bojna polja. Borbe za mesto podsećaju na bitke koje vode vojnici, a svaki centimetar osvojene teritorije je neprocenjiv.

Poučeni iskustvom iz prethodnih godina, izletnici kažu da je najbolje zauzeti mesto dan ranije, a bilo je i onih koji ništa nisu prepustili slučaju pa su u šatorima proveli i prošlu noć.

"Na prvomajski uranak se dolazi što pre, što ranije, da se zauzme mesto. Ujutru je jurnjava oko stolova oko 9, 10 sati, jer tad se uzima mesto za noć", kaže nam iskusni izletnik Lazar.

Aleksandar kaže da je došao oko 9, ali da su čak i pre njega neku ljudi već bili tu.

"Sva je sreća da sam ovu kućicu zauzeo, jer dolazi dosta društva. Treba nam prostor, a opet računam i da će biti kiše, pa sam uzeo da zaštitim. Treba i meso da se zaštiti, i vatra, i roštilj."

"Došao sam rano jutros, jer poučen iskustvom od prošlih godina, ovde bude gužva već 30. Tako da sam došao da zauzmem najbolja mesta na vreme!", ističe Uroš.

A tokom godina obeležavanja Prvog maja ustalila su se i neka pravila.

Pa tako veća drušva koja na uranak idu svake godine već znaju šta ko nosi. Dugi imaju i svoju satnicu, pa tako kreću oko 9, 10 sati, zagrevanje počinje oko 2, 3, a razrada oko 6, 7, pa do duboko u noć.

Na izletištima su već gužve, a onima koji planiraju da Prvi maj provedu u prirodi, savetujemo da požure i što pre zauzmu svoja mesta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()