Osmaci sledeće nedelje polažu malu maturu: Jedan predmet dominira kao glavni izbor na kombinovanom testu

Osmaci će u ponedeljak, 17. juna raditi test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dan kasnije, 18. juna rešavaće test iz matematike, dok će u sredu, 19. juna polagati predmet po izboru

10.06.2024. 14:02
  • Podeli:
učenici đaci škola mala matura završni ispit upis shutterstock-6666eb4a7046a.webp Foto: Shutterstock

Učenici osmog razreda u Srbiji završni ispit polagaće iduće nedelje, 17, 18. i 19. juna u matičnim osnovnim školama. Preliminarni rezultati biće objavljeni 21. juna, a 24. juna konačni.

Osmaci će u ponedeljak, 17. juna raditi test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dan kasnije, 18. juna rešavaće test iz matematike, dok će u sredu, 19. juna polagati predmet po izboru. U ovoj školskoj godini, prema podacima Ministarstva prosvete, najveći broj učenika opredelio se da polaže geografiju 26.794 (41,26 odsto), zatim biologiju 23.546 (36,26 procenata), istoriju 6.034 (9,29 odsto), hemiju 4.393 (6,76 odsto) i fiziku 4.176 (6,43 odsto).

Ispit će se u svim školama u Srbiji odvijati u isto vreme - počinje u 9.00 i traje do 11.00 sati, a ukoliko počne sa zakašnjenjem, produžava se tako da izrada testa traje 120 minuta.

Iz ministarstva su ranije rekli da su testovi pripremljeni, odštampani, upakovani u sigurnosne kese i posebne kutije sa zatvornicama i spremni za distribuciju po posebnom rasporedu. Takođe, pripremljeno je i detaljno stručno uputstvo o sprovođenju završnog ispita za sve učesnike, uključujući i učenike i roditelje.

Za izradu testova bio je zadužen Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Struktura testova i broj otvorenih i zatvorenih zadataka biće sličan kao i prethodnih godina, što znači da će većina zadataka biti rešavana tako da će se zaokruživati jedan od ponuđenih odgvora.

Svi testovi moraju da budu u skladu sa standardima, da sadrže zadatke na sva tri nivoa - osnovnom, srednjem i naprednom. Učenici ne smeju da napuštaju prostoriju u kojoj se polaže ispit prvih 45 minuta ispita, kao ni poslednjih 15 minuta.

Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, pametnih satova, kalkulatora, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

Nakon polaganja, osmake čeka upis u srednju školu, u zavisnosti od ostvarenog uspeha na prijemnom i uspeha tokom školovanja, a maksimalan broj bodova koji đaci mogu da imaju je 100.

Od 25. do 26. juna osmake čeka popunjavanje liste opredeljenja želja srednjih škola i smerova koje bi učenici želeli da upišu, predaja, provera tačnosti, a 1. jula do 8.00 sati biće objavljena raspodela učenika po školama, kao i slobodna mesta za drugi krug.

Ostali učenici osnovnih škola, od prvog do sedmog razreda, nastavu završavaju 14. juna, a srednjoškolci 21. juna.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()