Ovako izgleda nova karta za prevoz: Objavljeni detalji o kupovini i kontroli

Novi sistem javnog prevoza "Beograd plus" kreće od sutra

16.05.2023. 16:39
  • Podeli:
dnevna karta busplus-646381663e2eb.webp Foto: Beoinfo

Novi sistem naplate i kontrole gradskog prevoza sada nosi naziv "Beograd plus".

Glavna novina je i broj 9011 na koji će građani, već od sutra, putem SMS poruke, na jednostavan način moći da kupe kartu, a uskoro će to biti moguće i putem aplikacije.

Građani će imati mogućnost kupovine karata i u papirnoj formi.

U prvom "talasu", koji podrazumeva kupovinu karte u papirnoj opciji, to će moći da se učini na deset prodajnih mesta, a tokom leta i na najmanje 250 kioska na najprometnijim stanicama.

Foto: Beoinfo

Detaljne informacije o novom tarifiranju naći će se na stajalištima javnog prevoza, u autobusima na LED ekranima, a ubrzo i na reklamnim tablama u gradu.

Cene prevoza su nepromenjene u odnosu na ranije najavljivano, osim što je došlo do dodatnog sniženja cene mesečne karte sa najavljenih 2.500 na 2.200 dinara za A i B zonu, dok je za C zonu, koja obuhvata čitavu teritoriju grada, cena sa najavljenih 3.500 dinara snižena na 3.300 dinara.

Svi pravni subjekti, koji su kupovali mesečne karte, obavešteni su o načinu kupovine karata za jun.

Foto: Beoinfo

U zonu A spadaju sve gradske opštine, u zonu B sve rubne, odnosno prigradske opštine, osim Grocke koja se deli, te će delovi severno od Vrčina i Zaklopače biti u A zoni, a južno u zoni B.

Karta A90 je za vožnju od 90 minuta. U poruku se ukuca A90 i pošalje na 9011 i na taj način kupujete kartu od 90 minuta. Ukoliko ukucate A1 dobijate dnevnu kartu, A7 – nedeljnu kartu i A30 – mesečnu kartu.

Foto: Beoinfo

Isti princip je i za B i C zonu, koja zajedno obuhvata A i B zonu. Povratna poruka koja vam stigne, kao kada plaćate parking, jeste dokaz plaćene karte za javni prevoz. 

Kada u vozilo uđe komunalni milicionar ili "Beogradski lični", koji će biti jedino ovlašćeno lice da vrši kontrolu karata, pokažete mu povratnu poruku, ukoliko ste kartu kupili putem SMS poruke. Na karti od 90 minuta će pisati tačno vreme do kada ona važi. Dnevna karta će važiti do 23.59 časova tog dana, od tog vremena do 04 časa prevoz je potpuno besplatan, a od 04 sata kreće nova dnevna karta.

Stariji od 65 godina imaće doživotnu, personalnu karticu za javni prevoz.

Uz ličnu kartu već od sutra na posebnim, izbrendiranim punktovima u svim gradskim opštinama, i to nezavisno od mesta prebivališta sva lica starija od 65 godina će moći da ih dobiju. Najpre će ih fotografisati i na licu mesta će se izdavati personalizovana doživotna kartica za javni prevoz.

Foto: Beoinfo

Ko ima godišnju kartu, treba da dođe na jedno od prodajnih mesta i uz dokaz biće mu izdata nova, onome ko ima mesečnu kartu ona će važiti da kraja maja, a već od juna kupovaće mesečnu kartu po novom principu. 

Svaki pravni subjekat, odnosno firma koja ima više od pet zaposlenih, imaće dodatni popust.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()