Ovako se Savo izborio sa melanomom: Od sina se oprostio u mraku i suzama, ali onda se sve promenilo

Život mu je pružio još jednu šansu, ili pak on je životu pružio još jednu priliku - da iz njega uči, osvaja, ali i ponovo živi

Autor: Web UNA Srbija
20.05.2024. 15:41
  • Podeli:

Te davne 2012. godine za sebe je Savo Pilipović mislio da je "precrtan“. Bolovao je od melanoma, imao je metastaze po celom telu i čekao najgori ishod. A onda - desio se preokret.

Život mu je pružio još jednu šansu, ili pak on je životu pružio još jednu priliku - da iz njega uči, osvaja, ali i ponovo živi, ovog puta onako kako treba. On je nesumnjivo čovek od kog treba da učimo svi, čovek koji je pobedio smrt i odlučio da pomaže svim onim ljudima koji sada hodaju u njegovim starim cipelama.

Gost emisije „Popodne“ na UNA televiziji bio je predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma i autor knjige "Sve što ste oduvek hteli da znate o melanomu i politici, a niste smeli da pitate“ Savo Pilipović, čovek koji za sebe kaže da je jedan od retkih ljudi u svetu koji je mogao da oseti kako se rak povlači.

Advokat, zdrav, redovno ide na preglede, 2013. godine saznaje vest koje se svi plašimo, da mu je ostalo u najboljoj opciji šest meseci života. Koja je prva pomisao koju neko ima na umu kada mu saopšte dijagnozu?

"Te 2012. sam oboleo od melanoma. Video sam mladež i promenu. Doktor mi je video promenu, skinuo je taj mladež i rekao ne brini, to je benigno. Međutim, doktor me zove, kaže ipak nije benigno. U narednih devet meseci imao sam 14 operacija na VMA. U decembru 2013. sam dobio nalaz da imam sedam metastaza na unutrašnjim organima. To je u tom trenutku smrtonosna bolest. Ja sam tada imao 42 godine i malo dete. I baš je bilo teško. Stvari su išle iz lošeg u gore, duže vreme unazad“, priča Pilipović i dodaje:

„Kada su mi na petom skeneru rekli to, nisam bio šokiran, nisam pao u nesvest u hodniku. Zvučalo je konsekvetno. Nisam osećao ništa, baš jedna praznina u tom trenutku. Kada sam sa psihoterapeutom radio, shvatio sam da sam blokirao emocije“, objašnjava on.

Foto: UNA

Nameće se uvek i ono pitanje – "zašto se ovo dešava baš meni"?  Stres, posao koji ne volite - ima li u tome uzroka za nastajanje raka?

"Nije bilo tog pitanja. Bio sam svestan da sam u velikoj meri kriv što sam se razboleo. Moj je život previše bio ispunjen stresom, dugo sam pušio, nezdravo jeo. Ima puno advokata, pa se nisu razboleli. Dakle, do mene je nije do posla. Dvadesetak godina sam se bavio advokaturom, a nisam je voleo. U svim odnosima sa ljudima bio sam nezadovoljan, nesrećan, frustriran i to sam vrlo burno proživljavao. Bolest je samo logičan sled takvog načina života“, ističe Pilipović i objašnjava da je do tog momenta bio radikalni ateista.

Ipak, i pored svog ubeđenja da će kroz život ići kao ateista, godinu dana nakon što se razboleo okreće se Bogu. U jednom trenutku bolesti se oprostio i od sina, bez znanja da će ozdraviti.

„Kada sam se razboleo, obratio sam se Gospodu. Ušao sam tada u veru. U trenutku kad mi je bilo jako teško, kad nisam mogao sam da se izborim. Pomagali su prijatelji, porodica, lekari, psihoterapeutkinja, ali to nije bilo dovoljno. Najteži trenutak u mom životu bio je kada sam se oprostio od sina, bilo je to na meču Dejvis kupa reprezentacije Srbije, u finalu. Odveo sam sina na taj meč, svirala je himna, ugasila su se svetla, a ja sam plakao, to je trenutak kada sam se oprostio. Od toga je prošla decenija, sada proslavljam 53 rođendan", objašnjava Savo Pilipović kako se razboleo, ali i kako se izlečio, a UNA televizija mu je dodelila medalju za humano delo.

Foto: UNA

Pilipović kaže da se oseća zdravo i srećno, živi život i slavi ga. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()